Wymieniłem RAM na lepszy i taktowanie jest teraz niższe niż powinno

Mam laptopa HP z CPU i5 i5-1135G7. Domyślnie były zamontowane dwie kości po 4GB i pamiętam, że taktowanie w menedżerze wynosiło 3200Mhz.

Kupiłem dwie nowe kości RAM GOODRAM Irdm 16GB 3200MHz i po wymianie jest w menedżerze procesów taktowanie 2667Mhz.

Reinstalowałem system, aktualizowałem BIOS - nic nie pomogło. W ustawieniach BIOSu nie mam żadnej opcji dot. ramu jak XMP czy zmiana taktowań.

Czy jest sposób, by wymusić działanie w pełnym 3200Mhz? Mam zintengrowaną kartę graficzną Iris XE, więc wysokie taktowanie ram jest dla mnie ważne.

Tam BIOS ustawia zwykle maksymalne dostępne odświeżanie.
Jeżeli tak nie jest, to pamięć RAM ma za wysokie fabryczne timingi i nie jest w stanie ustawić przy nich 3200MHz.

HP przeważnie mają ubogi BIOS i tego nie zmienisz.
Zawsze najpewniej jest kupować RAM maksymalnie zbliżony parametrami do tego oryginalnego.

W niektórych modelach można aktywować ustawienia zaawansowane poprzez kombinację klawiszy.
Jak tu np. :slight_smile:
HP Laptop Bios unlock advanced settings Insyde F. 16 - YouTube

Jednak jest to specyficzne dla konkretnych modeli i nie na każdym tak się da.

Niestety, ale ta kombinacja klawiszy nie działa.

Mój bios wygląda prawie jak ten:

Tutaj podczas bootowania trzeba naciskąć CTRL+F10 by dostać się do advanced settings, ale też mi to nie działa.

Mam HP Pavilion Laptop 15-eg0xxx

Bios insyde rev f40

Memory Types DDR4-3200, LPDDR4x-4267 takie obsługuje ten CPU, a teraz pytanie czy pamięci, które kupiłeś są na liście wspieranych ? Sprawdź samo F10 bez CTRL.