operetka
(Operetka)
25 Sierpień 2022 18:14
Mam laptopa HP z CPU i5 i5-1135G7. Domyślnie były zamontowane dwie kości po 4GB i pamiętam, że taktowanie w menedżerze wynosiło 3200Mhz.
Kupiłem dwie nowe kości RAM GOODRAM Irdm 16GB 3200MHz i po wymianie jest w menedżerze procesów taktowanie 2667Mhz.
Reinstalowałem system, aktualizowałem BIOS - nic nie pomogło. W ustawieniach BIOSu nie mam żadnej opcji dot. ramu jak XMP czy zmiana taktowań.
Czy jest sposób, by wymusić działanie w pełnym 3200Mhz? Mam zintengrowaną kartę graficzną Iris XE, więc wysokie taktowanie ram jest dla mnie ważne.
Domker
(Domker)
25 Sierpień 2022 19:22
Tam BIOS ustawia zwykle maksymalne dostępne odświeżanie.
Jeżeli tak nie jest, to pamięć RAM ma za wysokie fabryczne timingi i nie jest w stanie ustawić przy nich 3200MHz.
HP przeważnie mają ubogi BIOS i tego nie zmienisz.
Zawsze najpewniej jest kupować RAM maksymalnie zbliżony parametrami do tego oryginalnego.
W niektórych modelach można aktywować ustawienia zaawansowane poprzez kombinację klawiszy.
Jak tu np.
HP Laptop Bios unlock advanced settings Insyde F. 16 - YouTube
Jednak jest to specyficzne dla konkretnych modeli i nie na każdym tak się da.
operetka
(Operetka)
25 Sierpień 2022 19:38
Niestety, ale ta kombinacja klawiszy nie działa.
Mój bios wygląda prawie jak ten:
The updated BIOS, F.10 Rev A for this laptop series has a hidden BIOS menu, Advanced. It is accessible at boot time with CTRL-F10. Unfortunately, neither HP or the vendor, Insyde, are forthcoming with any documentation.
Tutaj podczas bootowania trzeba naciskąć CTRL+F10 by dostać się do advanced settings, ale też mi to nie działa.
Mam HP Pavilion Laptop 15-eg0xxx
Bios insyde rev f40
demisen
(demisen)
3 Listopad 2022 22:29
Memory Types DDR4-3200, LPDDR4x-4267 takie obsługuje ten CPU, a teraz pytanie czy pamięci, które kupiłeś są na liście wspieranych ? Sprawdź samo F10 bez CTRL.