Powolutku przymierzam się do zakupu laptopa, gdyż dotychczasowo używany ledwo zipie
Problem tkwi w tym, że nie interesują mnie opcje zakupu sprzętu wraz z systemem operacyjnym - ponieważ i tak chcę użytkować zwykłego leciwego XP’ka.
Gdzie nie spojrzę, do każdego laptopa sprzedawcy wciskają czy to win 7 czy 8. Zadanie mam troszeczkę utrudnione, bowiem mam przed sobą barierę finansową, a przeglądając oferty - laptopów bez systemu jest po prostu niewiele.
Gdzieś słyszałem, że przeinstalowanie systemu win 8 na przykład na XP jest “bardzo trudne” czy wręcz niemożliwe. Jak wygląda sprawa w tym temacie, bo kompletnie się nie orientuję.
Przeinstalowanie systemu w większości przypadków raczej nie sprawia problemów. Problemem jest brak wsparcia producentów dla starszych systemów, co objawia się brakiem sterowników.
Nie wiem dlaczego tak bardzo upierasz się, aby korzystać z tak starego systemu jakim jest Windows XP. Moim zdaniem nie ma to najmniejszego sensu.
Używam i się nic nie dzieje. Poza tym, gro ludzi ma wyłączone aktualizacje i nie “łapią” wirusów, więc brak aktualizacji nie zrobi im różnicy. Nawet aktualizacje co sekundę nie pomogą, gdy element między biurkiem a monitorem jest niesprawny.
@autor - spytaj się o możliwość downgrade laptopa do XP. Poza tym, możesz mieć problem z brakiem sterowników, dlatego najlepiej kupić starszy model już z XP.
Xp w dzisiejszych czasach nie wykorzystuje w pełni komputera. Problemem jest brak obsługi duzych ilości ram, xp nie wykorzystuje w pelni nowych procesorów typu intel i7 i5 itp.,nie wykorzystasz potencjału nowych kart graficznych-brak obslugi nowych directx. Jeżeli lubisz marnować zasoby swojego komputera i uporasz się z brakiem nowych sterownikow to ok. Jednak na twoim miejscu zastanowilbym się nad windows 2000 który jakby nie patrzec jest lzejszy od xp, też nie jest aktualizowany a jest niebo szybszy od xp. Te systemy dzisiaj mozna postawic obok siebie bo sa tak samo przestarzale. Nie mowie że xp jest zły bo nie jest ale w nowych komputerach po prostu marnuje i nie wykorzysta zasobów na ktore sprzet pozwala
2000 jest dużo bardziej przestarzały, mogą być problemy z działaniem podstawowego oprogramowania w najnowszych wersjach. Nie mówiąc już o sterownikach.
Na nowym komputerze bez sensu instalować XP, ale instalować 2000, to już w ogóle absurd. Jeśli chodzi o wydajność, między tymi dwoma systemami nie będzie różnicy, albo i będzie lepiej na XP.
Xp byl zawsze wolniejszy od 2000 z prostego powodu xp posiada wiecej usług + dodatkowo spowalniala go nakladka graficzna (luna) ktora chodz ladna to jednak wolniejsza od klasycznego wygladu. Porownaj sobie też na starcie ile ramu zabiera xp a ile 2000. Fakt z programami moze być problem jednak na xp powoli już też dziala coraz to mniej nowych gier i programów. Jeżeli jednak chodzi o szybkosc zdecydowanie wygrywał zawsze 2000 z prostego powodu. Był lzejszy.
Laptopów bez systemu raczaj nie znajdziesz (w sensie goły sprzęt), bo nawet w czasach, gdy sprzedawano komputery bez systemu (w rozumieniu bez Windows) był na nim przeważnie DOS. Jeśli nie chcesz laptopa z Windowsem, rozglądaj się za urządzeniami z DOS lub Linux. Ogólnie Windows XP możesz wirtualizować, oczywiście jeśli to jest licencja BOX, tak więc masz dwa wyjścia: 1. Kupić laptopa bez Windowsa, postawić Linuksa i wrtualizować XP (masz aktualny system - Linux i możliwość korzystania z XP); 2. Kupić laptopa z preinstalowanym Windowsem i również wirtualizować XP (podobnie masz aktualny system Windows 7/8 i możliwość korzystania z XP).
Może w czasach gdy królował jeszcze Windows 98. Lunę można w Windows XP bez problemu wyłączyć (zresztą nawet w Windows 7 da się wyłączyć te wszystkie Aera i wrócić do klasycznego interfejsu), a różnicy w wydajności na współczesnym komputerze nie będzie widać (oba systemy jak na obecne czasy są bardzo lekkie).