Witam, robię formularz kontaktowy i chciałbym aby jeden checkbox był wymagany, lecz z jakiegoś powodu mi się to nie udaje. Poniżej wklejam kod. Dla checkbox’a dodaje element required.
Ja bym nie stosował required do checkboxów a użył bym if w JS lub w php. Required stosuje się w polach tekstowych. A jeżeli już ma być, tak jak chcesz, to nie masz nawet w inpucie name="".
Jak napisał @Fizyda , pokaż resztę kodu, którą masz nad lub pod pokazanym kodem.
Co? Czemu? Po co? Chyba po coś ulepszyli walidację w HTML5 by działało to sprawniej i lepiej. Co prawda walidacja po stronie serwera i tak musi być. JS można używać jako druga linia obrony po stronie klienta, ale i tak nie wiem czy jest sens przy obecnym poziomie implementacji walidacji z HTML5 w przeglądarkach.
Ogólnie powinno się odchodzić od validacji w JS na rzecz html5.
Zgadzam się, po to jest HTML5, aby używać, to co daje walidacja, ale zauważ, że nie we wszystkich przeglądarkach takie coś działa. Zawsze jest procent osób, którzy nadal używają IE lub innych przeglądarek, niż FF, Chrome, czy Opera.
Kto normalny wspiera IE? Nie znam przypadków. Bardziej chodzi o telefony, w szczególności androida który jest mocno fragmentaryzowany, a wszystkie przeglądarki wykorzystują silnik wbudowany w system stąd taka mierna implementacja standardu na sporej ilości telefonów. Dlatego dalej nadal stosuje się walidację JS, ale nie można się tylko na tym opierać tworząc nową stronę, trzeba implementować walidację html5. Za jakiś czas będzie można po prostu wywalić skrypty JS odpowiedzialne za walidację i w łatwy sposób odciążyć stronę praktycznie zerowym nakładem pracy - no chyba że ktoś tworzy spaghetti code.