Wymuszenie rozdzielczości/ przewijanie/ powiększenie okien

Witam.

Mam Win7 se na netbooku Asus Eee 1005p. Szukam metody na

a) Wymuszenie niestandardowej rozdzielczości ekranu (większej od pasywnej monitora) (tak by ekran po podjechaniu do krawędzi był przewijany)

i/lub b) żeby się dało powiększać programy powyżej rozdzielczości monitora. (tak aby np. zajmowały cały pulpit, a jeszcze dodatkowo spora część wystawała poza ekran.

Wcześniej miałem MSI wind U100 z winXP i gdy w zaawansowanych ustawieniach grafiki w karcie monitor odznaczałem pole “Ukryj tryby, których ten monitor nie może wyświetlić” mogłem ustawić większą rozdzielczość (uzyskując efekt z punktu a), teraz to pole jest nieaktywne (uaktywnia się jedynie gdy mam podłączony zewnętrzny monitor, ale i wtedy nie mogę uzyskać większej rozdzielczości)

Próbowałem już użyć programu Powerstrip (utworzyć nim sterownik karty graficznej) (nie udało mi się znaleźć odpowiedniej opcji a w xp nie miałem z tym problemu)

Zedytować sterownik karty graficznej dodając dodatkowe tryby (na komputerze nie szukałem bo nie wiedziałem po czym) w sieci znalazłem jedynie razem z instalatorem, z którego udało mi się jakoś wydobyć pliki i zedytować lecz nie poskutkowało.

Mam nadzieję, że pomożecie mi znaleźć rozwiązanie, a ja spróbuję znaleźć sterownik monitora (przyszło mi to do głowy jak pisałem posta)

Pozdrawiam Kalumniatoris

Edit. Wchodzę w sterowniki monitora a tam “Płaski panel cyfrowy (1024 x 768, 60 Hz)” Mimo iż maksymalna rozdzielczość jaką mogę ustawić to 1024 x600. więc to raczej nie tutaj leży problem.

Dodane 28.04.2010 (Śr) 17:20

Nie ma nikogo, kto miałby jakieś pomysły jak zmienić rozdzielczość? Praca na takiej niezbyt mi odpowiada.

Bardzo proszę o jakąś pomoc.

Hmmm… Ja mam Acerka :wink: i jeżeli chodzi o rozdzielczość to mam taką jak Twój sprzęt (1024x600), i z tego co się orientuję tylko w ZEWNĘTRZNYCH sterownikach do grafiki Intela można bawić się w rozdzielczość, ale nie wiem, czy po prostu system od górnie tym nie zarządza i ma możliwość wyświetlania tylko natywnej rozdziałki ; nie większej. Jeśli Win Cię denerwuje tym przeżuć się na Ubuntu :slight_smile: ale ze skokiem na 10.4 bym poczekał (naprawa nowych bugów potrwa kilka tygodni) :slight_smile:

Dziękuję za odpowiedź, na razie spróbuję znaleźć jakieś zewnętrzne sterowniki, gdyż aktualnie zmiana systemu nie wchodzi w rachubę, ewentualnie spróbuję jakiś z LiveCD sprawdzić.

Edit. Gdzie mogę znaleźć te sterowniki, albo pod jakim hasłem szukać? Próbuję zainstalować jakieś inne ze strony Intela, lecz jak dotychczas kończy się to w momencie rozpoczęcia instalacji słowami “Ten system nie spełnia minimalnych wymagań dotyczących instalowania tego oprogramowania.”