mój problem jest następujący - mam zdjęcie/skan/obraz tekstu w pdf, jednakże jest on dosyć słabej jakości i chciałbym go wyostrzyć. Przykład dokumentu:
Czy jest jakaś możliwość poprawienia jakości tego tekstu?? Najbardziej zależy mi na tym, aby móc go wydrukować w dobrej jakości. Jakieś pomysły?
I przy okazji oto do czego ja doszedłem, ale to nie do końca co bym chciał (może tutaj jesteście w stanie pomóc):
otóż za pomocą programu ABBYY PDF Transformer przekonwertowałem skan w przeszukiwalny plik PDF (czyli tekst można zaznaczać/kopiować itp.), jednakże słaba jakość pozostała i taka będzie na wydruku. Oto przykład:
Tymi logami się nie przejmuj - nie mają znaczenia, a pozostały tekst jest w wersji surowej. To co mnie interesuje to wyostrzenie tego pozostałego tekstu, aby był dobrze czytelny po wydruku.
w acrobacie jest możliwość wydobycia z PDFa obrazków i zapisania ich – gdy to zrobiłem powstało mnóstwo grafik, prostokąty o wymiarach ok. 300x200 punktów (tak jakby cała strona została pocięta); być może tak było w pliku oryginalnym albo tak to popsuł program, którego użyłeś
nowsze wersje abby fine reader potrafią zrobić ocr PDFa, wtedy dostałbyś ulotkę w wordzie z zachowaniem kolorów i formatowania (pewnie wymagałaby poprawiania)
pewną poprawę jakości i ostrości możesz uzyskać przez zaimportowanie PDFa do photoshopa (wybrać rastrowanie 300-400 dpi) i potem zmniejszenie rozdzielczości do 200 dpi