Wypukłe kondensatory - czego są objawem?

Witam,

Mam pytanko co oznaczają wypukłe, lekko rozlane kondensatory na płycie głównej? Po użyciu opcji ‘szukaj’ sporo poczytałem ale każdy pisze tylko, że to może być powód restartów, zwieszania kompa etc. ale z jakiego powodu te kondensatory robią się wypukłe, co to oznacza od str. elektronicznej i jakie są tego następstwa? Pytam w związku z problemem jaki mam tj. notorycznego zwieszania się kompa, który opisałem tu: http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=204950&highlight=

Złączono Posta : 05.12.2007 (Sro) 17:12

Dodam jeszcze, że u mnie właśnie 5 kondensatorów położonych tuż pod gniazdem zasilającym płyty głównej (tym 20 pinowym) jest właśnie wypukłych i lekko rozlanych. Kwestie softowe wykluczyłem poprzez reinstalki systemu. Pożyczałem sprawny i dobry zasilacz, sprawdzałem na różnych kościach pamięci pod różnymi systemami - XP i Me i zawsze to samo, najdalej po 10min totalna zwiecha. Czy te kondensatory mogą być przyczyną moich problemów. Dodam, że pozostałe kondensatory oprócz tych tuż pod gniazdem zasil. są ok.

wydaje mi się, że czeka Cię wymiana płyty głównej

Zanieś do przelutowania wszystkich rozlanych i wypukłych (mój Epox jest po takim zabiegu i ma się dalej dobrze), to nie są duże koszta a można sporo zaoszczędzić na kupnie nowej (inna sprawa gdy ma się socket który nie jest już wspierany przez producentów). Kwestia dlaczego się tak dzieje? Normalne zużycie z tym że kieprowaty zasilacz skutecznie je przyspiesza…

Jeśli masz wypukłe kondensatory znaczy, że przez to na pewno restartuje i wyłącza ci się komputer. Powodem uszkodzenia kondensatorów może być kiepski zasilacz. Kondensatory o ile dobrze wiem odpowiadają za stabilizację napięcia. Zobacz jakie są to kondensatory. Powinien na nich być napis np 2000 uF 6,3 V. Możesz takie kupić w sklepie z elektroniką koszt jednego około złotówki. Jeśli umiesz lutować to wystarczy je wymienić i powinna płyta główna trochę jeszcze podziałać (na pewno pomyśl nad wymianą zasilacza i wyczyszczeniu płyty głównej). Ewentualnie oddaj komuś kto potrafi to zrobić (znajomy lub serwis ale nie wiem ile taka operacja będzie kosztować).

Niestety potwierdzę opinię efazeti ponieważ sam kilka miesięcy temu miałem podobny problem.

Ale nie do końca zgodzę się z tezą że przyczyną jest kiepski zasilacz sam mam zasiłkę od Chieftec-a i płyta także mi nawaliła.

Wypukłe/wylane kondensatorki to przeważnie efekt zmęczenia płyty głównej bądź też przegrzewania się płyty (wysokie temperatury w budzie).

Bez problemu i tanio tak jak napisał witek-pl można przelutować uszkodzone kondensatorki.

Musisz tylko zwrócić uwagę że są to specjalne kondensatory do płyt głównych przystosowane do pracy impulsowej i temperaturze pracy 105 stopni - najlepiej kupić na allegro. Ważne tez są wymiary żeby nie były większe od tych spuchniętych bo się nie zmieszczą na płycie.

A tak na marginesie - lepiej oddaj płytę do serwisu - niewielki koszt i pewniejszy efekt.

Bardzo dziękuję wszystkim za rady i wyjaśnienia.