Szukam metody na wyłączenie pokazywania się co jakiś czas w przeglądarce EDGE takiego okienka (Windows 11 PRO). Może ktoś ma jakiś pomysł?
Może:
edge://flags/#edge-show-feature-recommendations
Ale najprędzej rejestr.
Hehe, czyli nie wiesz
Póki co, doszedłem do tego:
- Win+R → regedit
- Navigate to HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft
- If there’s no Edge folder - create it (Right-click → New → Key)
- In the Edge section create a DWORD (32-bit) parameter:
- Name: ShowRecommendationsEnabled
- Value: 0
- Restart Edge
O rejestrze wiedziałem, szukanie zostawiłem Tobie.
W edge było ale M$ wywalił co by było trudniej. Dodatkowo każda aktualizacja edge coś tam mieszała.
A ciekaw jestem czy to by zadziałało ?
ustawienia - system - powiadomienia i akcje a tam wyłączyć powiadomienia.
Nie mam w11 to nie wiem czy tak samo.
Zastanawiam się, czemu MS tak nagabuje użytkowników na siłę na to Edge
I tak ogrom informacji wyciągają z samego Windows, a także takich komponentów jak Copilot.
Mam nadzieję, że dowalą im za to taką karę, że już nigdy o takich okienkach nie będą myśleć.
A z resztą, co mnie to obchodzi używam Linux
Tak BTW najlepiej jest zmodyfikować ISO Windows i w większości można się pozbyć tego typu rzeczy już bez późniejszego grzebania w rejestrze.
W sumie ciekawe jak z ISO wyciąć ten pop-up i zostawić sprawny Edge, co nie przywróci usuniętego kodu.
Ekosystem i lojalność użytkownika - Microsoft chce, żeby ludzie korzystali z ich usług end-to-end: Windows - Edge - Bing - Microsoft 365 - OneDrive. Im więcej elementów ekosystemu używasz, tym trudniej przejść do konkurencji.
To nie ma kompletnie znaczenia co masz. Jako klient indywidualny nie liczysz się dla Microsoft.
Ale ma znaczenie Twój pracodawca który zmusi Cie do pracy na Windows - ot taki przykład.
Bo on zapłacił tysiące, setki za ich usługi.
W domciu… A i tak wróci przy którejś aktualizacji.