Wyskakujące "spns.seriousads.net" w przeglądarkach


(51 Cent) #1

Witam, 

 

Na wstępie zaznaczę, że jeśli chodzi o wszelakie kwestie związane z komputerami jestem totalnie zielony, toteż w przypadku ewentualnych wskazówek czy poleceń proszę pisać mi najprostszym możliwym językiem, jak debilowi mówiąc wprost :slight_smile:

 

A teraz do rzeczy. Jak w temacie. Po kliknięciu w Chroomie na linki niekiedy przenosi mnie na stronę zaczynającą się od "spns.seriousads.net", jednakże nie wyświetla się jakakolwiek treść. To samo występuje na IE oraz Firefoxie. Przeskanowałem kompa Malwarebytes Anti-Malware, a następnie ADW Cleanerem. Okazało się, że miałem na sprzęcie PennyBee, Babylon czy Somoto - czyli jak się dowiedziałem z sieci jakieś szkodliwe badziewie. Za pomocą ADW pozbyłem się (przynajmniej teoretycznie) tego, niemniej jednak w pasku przeglądarki wciąż wyświetla mi się powyższy tekst, a strony wczytują się bardzo wolno. 

 

Dodatkowo - ale z tym zmagam się już od dawien dawna - mam problem z pamięcią, której zużycie przy włączonej przeglądarce, np. na chwilę obecną oscyluje w okolicach 2GB.

 

Poniżej zamieszczam wymagane logi:

http://wklej.to/dQZty

 

W razie, gdybym czegoś ważnego nie dopowiedział to proszę zwrócić uwagę. 

 

Pozdrawiam.


(Atis) #2

Najlepiej zainstaluj jeszcze więcej programów antywirusowych, Trend Micro Internet Security, Avast i COMODO Antivirus. Zostaw tylko jeden, a pozostałe odinstaluj.

Odinstaluj GeekBuddy.

Wklej do systemowego notatnika i zapisz jako plik tekstowy o nazwie fixlist :

HKLM-x32\...\Run: [] => [X]
Startup: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup\Start GeekBuddy.lnk
SearchScopes: HKCU - ToolbarSearchProviderProgress {96bd48dd-741b-41ae-ac4a-aff96ba00f7e}
SearchScopes: HKCU - {67A2568C-7A0A-4EED-AECC-B5405DE63B64} URL = 
SearchScopes: HKCU - {6A1806CD-94D4-4689-BA73-E35EA1EA9990} URL = 
SearchScopes: HKCU - {F1DD3BA2-9CD7-4A7C-84F1-0DBABE8FC484} URL = http://websearch.ask.com/redirect?client=ie&tb=ORJ&o=&src=kw&q={searchTerms}&locale=&apn_ptnrs=&apn_dtid=OSJ000&apn_uid=A21228B0-BFF4-40E5-B35D-421B41A4E567&apn_sauid=FA1EACC5-743A-41A8-A5B8-BB7F6B9443F8
Toolbar: HKCU - No Name - {21FA44EF-376D-4D53-9B0F-8A89D3229068} - No File
S3 dump_wmimmc; \??\D:\Program Files (x86)\Webzen\Archlord\GameGuard\dump_wmimmc.sys [X]
S3 ewusbnet; system32\DRIVERS\ewusbnet.sys [X]
S3 ew_hwusbdev; system32\DRIVERS\ew_hwusbdev.sys [X]
S3 huawei_enumerator; system32\DRIVERS\ew_jubusenum.sys [X]
S3 hwdatacard; system32\DRIVERS\ewusbmdm.sys [X]
U3 tmlwf; No ImagePath
U3 tmwfp; No ImagePath
S3 TuneUpUtilitiesDrv; \??\C:\Program Files (x86)\AVG\AVG PC TuneUp\TuneUpUtilitiesDriver64.sys [X]
C:\AdwCleaner
C:\Program Files (x86)\Burn4Free DB Toolbar
C:\Users\Mateusz\jagex_runescape_preferences.dat
C:\Users\Mateusz\jagex_runescape_preferences2.dat
Task: {073E0DAB-5717-4528-9BE9-A18AB4C66397} - System32\Tasks\task124472417 => C:\Windows\Temp\_ex-08.exe
Task: {25481042-CF0A-403E-A942-F7DF9537E5A0} - \Program aktualizacji online firmy Adobe. No Task File <==== ATTENTION
Task: {689BB3E0-2F11-477F-84BD-294C6C4430F6} - System32\Tasks\systems => C:\Users\Mateusz\AppData\Roaming\yuwn.exe
Task: {B6476450-827F-4777-AB90-F2402D1102A0} - System32\Tasks\fbagent => C:\Users\Mateusz\AppData\Roaming\nfq.exe
Task: {FF1FE087-CE59-4B10-A953-6FD93EE0F19A} - System32\Tasks\task86321250 => C:\Windows\Temp\_ex-08.exe
C:\Temp
C:\Users\Mateusz\AppData\Roaming\*.exe
Hosts:
EmptyTemp:

Uruchom FRST i kliknij Fix. Pokaż raport z usuwania Fixlog.

Kliknij Scan i pokaż nowy raport z FRST bez Addition.


(51 Cent) #3

Trenda miałem zdaje się dołączonego do systemu i całkiem o nim zapomniałem, Avasta natomiast nie mogę w ogóle usunąć (zresztą miałem z nim ten problem, że przy próbie deinstalacji przestało mi “czytać” klawiaturę w lapku i panel dotykowy). Zabawne, ale ani Trenda, ani GB nie mogę odinstalować (o Avaście nie wspominając), ani z panelu sterowania, ani z CCCleanera. wyskakuje albo error, albo hasło, że nie mam uprawnień.

 

Fixlog:

http://wklej.to/BJaj4

 

FRST:

 

Mam nadzieję, że nic nie schrzaniłem.


(Atis) #4

Odinstaluj program który skutecznie blokuje różne funkcje systemu czyli Comodo.

http://traxter-online.net/usuwanie-programow-ochronnych-zbior-narzedzi-deinstalacyjnych/


(51 Cent) #5

Comodo mówisz? A kumpel niedawno właśnie mi polecił, abym sobie Comodo zainstalował, bo przez jakiś czas nie miałem żadnego aktywnego antywirusa i mówił, że ten będzie najlepszy. I faktycznie, wcześniej miałem taki problem z przeglądarkami, że przed wczytywaniem niektórych stron wyskakiwał mi błąd i nie wczytywały się a albo w ogóle, albo nie do końca, a dodatkowo nie mogłem się niemal nigdzie zalogować. I po pełnym skanie Comodo problem minął.

 

A jakiego innego darmowego antywira w takim razie polecałbyś? I czy po usunięciu podejmować jakieś dalsze kroki czy też wg Ciebie po deinstalacji problem może/powinien sam minąć?

 

DODANE:

 

Doszedł nowy problem. Mianowice nie mogę uruchomić programów/gier, z których ostatnio najczęściej korzystałem, tj. Freemake Video Converter i Fifa World. Niby widać, że się wczytują (Freemake przez takie małe okienko, Fifa przez kółeczko przy kursorze), ale nie włączają się. W procesach również tego nie widzę. Poza tym od Comodo - a jeszcze nic z nim nie robiłem - wyskakuje mi taki oto komunikat: “Nie można uruchomić cis.exe. Prosimy o przeinstalowanie programu”.

 

Nie wiem czy najlepszym wyjściem z sytuacji nie będzie format dziada. Aczkolwiek poczekam jeszcze na dalsze wskazówki.


(Atis) #6

Odinstaluj wszystkie programy antywirusowe.


(51 Cent) #7

Próbowałem wszystko po kolei, ale żadnego nie udało się odinstalować przez jakieś błędy, errory czy brak uprawnień. Co gorsza po restarcie kompa system nie chce się załadować i pojawia mi się bluescreen:


(Atis) #8

W takim razie będziesz musiał reinstalować system.

Spróbuj uruchomić system w trybie awaryjnym.

Po uruchomieniu komputera naciskaj klawisz F8 i wybierz tryb awaryjny.

http://support.kaspersky.com/pl/general/various/493#q1


(51 Cent) #9

Przez awaryjny dzieje się dokładnie to samo, nie da rady go włączyć.


(Limax1986) #10

Ja też miałem taki problem ale zrobiłem  poprostu przywwracanie ustawień komputera?

3min i po kłopocie.