Wyskakuje "No Signal" podczas gry


(Masterag 88) #1

Witam,

Mój sprzęt to:

Athlon dual core 2x3.0GHz

Radeon X1950 Pro

Zasilacz 400W

Monitor Gateway

Dysk 320 GB, 35 GB wolnego na partycji systemowej

Reszty z nazwy nie znam, ale jeśli będzie potrzebne do określenia problemu to sprawdzę i podam.

System operacyjny Windows XP.

Otóż podczas gry w Gothic III, czy Assassin Creed po kilku do kilkudziesięciu minut pojawia mi się czarny ekran z napisem:"No Signal", a po chwili pojawia się czarny ekran i żadne kombinacje klawiszy nie działają - jedynie reset :slight_smile: Przed jego pojawieniem się słychać coś w stylu "trrr", ale to raczej krótki i cichy dzwięk i nawet ciężko mi stwierdzić skąd się wydobywa :slight_smile: Gdy gram w PESa, czy Fifę, albo podczas normalnej pracy biurowej nie ma takiego problemu. Tylko ja korzystam z tego komputera, ostatnio grałem ze 4 miesiące temu właśnie w Gothica, przestałem grać, bo były wakacje, a niedawno znowu do tego powróciłem i nagle taki problem, który nie wiem czym może być spowodowany... Defragmentowałem dyski, nainstalowałem na starego najnowszego ATI Catalysta, bodajże z 10 października(chyba 8.9?) dla Windowsa XP, 32bity, czyściłem też go w środku z nadzieją, że jest to spodowane nadmiernym grzaniem się procka i faktycznie wentylatorek od procka był ostro zakurzony, ale przeczyściłem wszystko i nadal mam to samo, niestety. Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś mi doradził co jest grane i co mam zrobić, żeby wszystko zaczęło chodzić. Na tym sprzęcie chodził mi Crysis, czy Wiedźmin i wiele innych bardziej wymagających od Gothica III oraz Assassina gier i nie było żadnych problemów...

Pozdrawiam

Artur


(Pawel Ryglicki) #2

mopże karta się przegrzewa albo procek


(Apdjs) #3

pobierz Everest Ultimate i podaj odczyt z Komputer :arrow: czujnik pod obciążeniem. Np pograj trochę następnie zrób test


(Julek94) #4

podaj dokładny model zasilacza


(Masterag 88) #5

Zasilacz MC 400ATX 2.0 PFC 400W

Po zakończeniu skanowania dysku C Everest pokazał takie wartości: Procesor 3.1, Otoczenie procesora graficznego 47, Procesor nr 1 - 48, Procesor 46, Płyta główna 59. Podczas skanowania procki odchylały się maks do 55, płyta główna maksymalnie do 64. Reszta bez zmian.

Po jednym meczyku w PESa 09 miałem odczyty 3.0, 51, 52, 49, 55


(Apdjs) #6

to raczej nie przyczyna temperatury.

Może pamięć ram?

spróbuj ja przetestować jakim memtest-em


(Seba86mu) #7

masterag , przewód dodatkowego zasilania podłączony do karty graficznej ?


(KaisuM) #8

mój kolega ma identyczny problem. gra w cs:S

kilka sekund gry... komputer takie same objawy jak u masterag ,

myślałem ze zasilacz modecom 400W to za mało... przyszedł do mnie, podłączyliśmy go pod moje 750W. bez zmian


(Masterag 88) #9

Sprawdzam RAM tym memtestem i nieco mi się to wszystko grzeje: procki po 60, płyta 71. Nie da się wpisać 2048...a mam 2 GB RAMu, a nie 1GB, ale już 104% Coverage jest i 0 blędów.

@seba: myśle, że podłączony...sam go nie składałem, ale nie rozbierałem go na części od nowości(czyli od niecałego roku). Wcześniej wszystko działało, więc podejrzewam, że jest podłączony chociaż jakbyś mi przybliżył skąd dokąd ten kabelek leci i jakie ma wejścia to mógłbym sprawdzić, czy jest podłączony :slight_smile:

E:

@Kaisu: no ja właśnie też nie wiem, czy te 400W daje rade. Kumpel mi doradził, żebym sobie kupił CHIEFTEC CFT-750-14C - 750 W, ale nie chce wydawać kasy na nowy zasilacz skoro nie mam pewności, czy to wina zasilacza...


(Seba86mu) #10

Gniazda zaznaczone żółtymi strzałkami na zdjęciu, to gniazda, do którego należy podłączyć wtyczkę z zasilacza.

03uo2.jpg

EDIT:

Pobierz i zainstaluj ATI CATALYST 8.6.

Przed instalacją powyższego sterownika, odinstaluj najpierw poprzedni:

(START - Panel sterowania - Dodaj/Usuń programy - ATI DISPLAY DRIVERS /usuń/).

Dodatkowo użyj programu Driver Cleaner, aby usunąć pozostałości po sterownikach.

Po instalacji powyższego sterownika i ponownym uruchomieniu komputera, zainstaluj koniecznie najnowsze biblioteki DirectX 9.0c (Instrukcja instalacji bibliotek DirectX 9.0c).


#11

masterag , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie popraw tytuł tematu, używając przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif


(Masterag 88) #12

Zmieniłem nazwę wątku. Mam nadzieje, że jest trafniejszy.

Zainstalowałem tego ATI Catalysta wedle instrukcji, ale niestety nadal mam tę samą sytuację. Jak wrócę do domciu po 16 to sprawdze tego molexa, czy jest podłączony. Z tego co zauważyłem to sporo osób ma problemy z tym Radeonem i to praktycznie identyczne jak ja, ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi jak sobie z tym poradzic :frowning: wszędzie radzą, żeby zmienic zasilacz, ale niestety nic to nie daje(zalecany jest 450W, ja mam 400W).

PS. nie mogę zrobic literki "ci"...załamka


(Pawel Czaplinski) #13

Wejdź w ustawienia Catalyst Control Center (CCC) i wyłącz "Gorące Klawisze" (dostep przez skrót alt+c)


(KaisuM) #14

Jak już mówiłem wcześniej, kolega ma podobny problem i na pewno to nie jest kwestia zasilacza.


(Sid22) #15

Ale No Signal pokazuje mi się jak podłączę monitor do prądu a odłączę od komputera. :stuck_out_tongue: Może przyczyną jest po prostu źle podłączony monitor, albo problem z wtyczką. .


(Masterag 88) #16

Przeczyściłem stężonym powietrzem radiator i wiatraczek od Radeona i pograłem z 40 minut w Assassina bez wykrzaczenia, więc pewnie o to chodziło. Niby taka drobnostka, a jednak...

Jutro będę miał więcej czasu to pogram dłużej i ostatecznie potwierdzę, czy wszystko jest już OK.

@KaisuM: polecam Twojemu koledze również przeczyszczenie grafy - pewnie też ma zakurzoną i mu się grzeje nadmiernie.

Wielkie dzięki wszystkim za pomoc, okazało się jednak, że to taki pikuś, a nie jakiś wyimaginowany problem :slight_smile:

E: wszystko działa :slight_smile:


(Mora44) #17

Mam podobny problem:( wiem ze watek jest stary ale nie warto zakladac nowego;/ mam tak samo co masterag na poczatku dzialo sie to z Ojcem CHrzestnym 2 tylko:/ probowalem przeczyscic karte graficzna i to nic nei dalo:( prosze o odpowiedz;( :?


(K/lMIL) #18

Po 1 to zakładaj swoje wątki :stuck_out_tongue:

Może masz kabel od monitora uszkodzony?


(Ximb) #19

Mam ten sam problem no signal podczas gry i irytujący dźwięk przez chwilę byłem u informatyka i nic nie wie Karta graficzna geforce gtx 550 ti jakby co i nie wiem co robić potrzebuje pomocy :disappointed_relieved: