Witam posiadam chłodzenie wodne firmy Cooler master, procesor xeon e5450. Temperatury w stanie Idle wahają się od min. 33 na pierwszym rdzeniu do min. 45 na ostatnim. Czy są to normalne temperatury ?
Temperatury są ok. Ważniejsze są temperatury maksymalne podczas obciążenia.
W chwili obecnej nie pamiętam dokładnie jakie są to temperatury ale chyba coś około 58 stopni, zrobię później test to wstawię log. Pozdrawiam
Duża rozpiętość między rdzeniami, czyli albo CPU zmęczony? ihs krzywy? lub źle założone chłodzenie?
Te CPU mają problem z poprawnym odczytem temperatur, piszą, że kłamią o + 15 stopni.
Cpu zamówiłem na AliExpress, jest on zmodowany. Dwukrotnie zakładałem chłodzenie i kładłem nową pastę
Tak myśle czy nie mam źle zamocowanych wentylatorów do chłodnicy, bo są przykręcone na górze obudowy i wtłaczają powietrze z zewnątrz do środka obudowy
Temperatury sprawdzaj w biosie i palec na colerze - jak nie parzy (oczywiście jak cooler poprawnie zamontowany) jest OK.
Najważniejsza jest stabilność w grach.
Te CPU są zmęczone i zależy na jaki egzemplarz trafisz.
Z wentylatorami, to metoda prób i błędów. Przód wtłaczanie, tył wyciąganie i góra też wyciąganie ciepłego powietrza.
Sprawdź dokładnie do ilu maksymalnie dochodzi. Bo jeżeli do 58 to wszystko jest ok. Nie jest pokrzywiony. Nie ma krzywego ihsa. I nie jest zmęczony. Najlepiej poliż jeszcze radiator. Co Wy za głupoty tu wypisujecie. Opanujcie się proszę.
Wymieniłem pastę na nowa niestety na taka co miałem przy chłodzeniu firmy Cooler master i teraz jak gram w pub to mam max 66 pasta położona na X, chłodzenie tak odkręciłem ze jedna strona mi się przekręciła ale się trzyma i nie lata. Wcześniej była to pasta krayonaut grizzly i temperatury były lepsze
Tutaj masz specyfikację swojego procesora. 66 stopni to jednak za dużo. Lepiej żeby nie pracował przy maksymalnych temperaturach przewidzianych przez producenta. Jeżeli wcześniej miałeś 58 stopni to być może teraz winowajcą jest słabej jakości pasta. Co do wentylatorów to ustaw je żeby wyciągały powietrze na zewnątrz. Tak jak pisał kolega wyżej. Wtedy jeszcze raz sprawdź temperatury. Jeżeli nic to nie pomoże to zastosuj inne chłodzenie jeżeli myślisz o oc procesora.
Dziękuje za pomoc kolego, jutro wentylatora zamontuje w środku żeby wyciągały powietrze z środka . Pozdrawiam
Zanim coś napiszesz pomyśl!!! lub sprawdź.
- CPU używany, którego wszyscy podkręcają. może być już przegrzany i zdegradowany?
- w związku z tym, że z reguły przykręcają na niego cooler, może IHS być już nierówny lub zgnieciony
- Cała seria 5… tych CPU ma błędne odczyty temperatur i gdzieś widziałem, że mają max 85, a nie 66 stopni jak oficjalnie podaje Intel.
Najnowszy program Core Temp, uruchomisz i pograsz 30 minut i wkleisz screen z temperatur.Plus najnowsza Aida64 podobno pokazuje poprawne odczyty temperatur
Edit:
Faktyczne max temperatury:
X54xx series - 85°C
E54xx series - 85°C
L5430, L5420, L5410 - 70°C
I każda temperatura CPU w stresie do 70 stopni jest OK.
I dlatego każesz dotykać radiatory palcami żeby oceniać temperaturę na procesorze i oceniać czy czujnik temperatury znajdujący się w procesorze dobrze działa?
To jest profeska!
Po dotykajmy nasze procesory. Sprawdźmy czy czujnik na pewno dobrze pokazuje odczyt.
To nie prawda ,że odczyty kłamią. Odczyt jest dobry. Odchylenie podczas obciążenia procesora są nieduże. Tylko podczas spoczynku mogą występować rozbieżności. Tcase to maksymalna temperatura która może występować na pokrywie procesora. Stąd też rdzenie mogą być trochę gorętsze. To wszystko.
Proszę zatem wkleić oficjalną specyfikację intela odnoszącą się do temperatur jakie mogą występować wewnątrz procesora xeon e5450. Skąd ta informacja?
Tutaj podobny temat:
Tj target to nie to samo co TJ max. 85 stopni to wymysł nie poparty żadną konkretną dokumentacją intela.
Najprostszy i skuteczny sposób (może nie profesjonalny, ale pomocny) - nie każdy w domu ma termometr cyfrowy z sondą lub na podczerwień… pomyśl czasem.
Nie zajmuję się Xeonami, korzystam z wiedzy innych, poczytaj… specyfikacja Intela wklejona.
Proszę zatem wkleić oficjalną specyfikację intela odnoszącą się do temperatur jakie mogą występować wewnątrz procesora xeon e5450
Chyba dla żadnego CPU nie ma takich informacji.
Edit:
Warto poczytać, co napisali inni:
http://forum.pclab.pl/topic/964186-LGA-775/page__st__140__gopid__13522861&#entry13522861
szczególnie cytat:
Zatem któremu programowi wierzyć ?
Jak wspomniał cHunter, Tj. Max dla procesorów Xeon E54xx powinno wynosić 85 stopni (LINK), zatem prawidłową temperaturę rdzeni pokazują programy AIDA64 oraz SpeedFan.
W pozostałych programach, należy zmodyfikować offset (odejmując 15 stopni w CoreTemp, oraz/albo 5 stopni w Real Temp).
Ja mam E5440, ale generalnie do 67C powinno być ok, ale chłodzenie wodne powinno być bardziej wydajne? Ja mam zwykłe chłodzenie dołączone do płyty i procesor do 67C zbliża się w momencie mocnego długotrwałego obciążenia. Kwestia też czy autor nie podkręcał tego cpu.
Czyli nie wiesz ile dokładnie powinno być. Gdzieś coś zaczytałeś i próbujesz poradzić dalej.
Myślę - dlatego dotykanie radiatora nie jest żadnym rozwiązaniem. Bo i tak trzeba go ściągnąć żeby zobaczyć czy wszystko było dobrze zainstalowane. To są gorące procesory. To fakt.
Przepraszam za złośliwości - to po trzecie
Link który wkleiłem wcześniej w języku angielskim (można sobie spróbować przetłumaczyć na nagileski za pomocągoogle - ale i tak nie będzie dobrze ze względu na techniczną nomenklaturę) z forum overclock.net porusza kwestię temperatur xenona. Tam zapoznasz się z tymi domowymi rozmyśleniami i domowymi wyliczeniami ile powinno być a ile nie powinno być itd.
Wszystko Ci napisałem, podałem linki - NIE czytasz!!! Uważam, że dalsza dyskusja jest zbędna.
Przeczytałem - to są wtórne przemyślenia tematu z mojego wcześniejszego linku. Pewnie nie przeczytałeś. Trochę się nie dziwię bo jest tam bardzo, bardzo dużo na ten temat. Może być męczące i trzeba poświęcić trochę czasu a najlepiej to trzeba było mieć ten procesor.
Nie masz żadnej konkretnej informacji ze strony producenta na których opierasz swoje przemyślenia.
Nie zgadzam się z Tobą w kwestii dotykania radiatorów - ale w kolejnej kwestii już się zgadzam - ta dyskusja rzeczywiście się skończyła.