Wysoka temperatura karty graficznej

Witam

Problemy z komputerem zaczęły się w zeszłym roku gdy przestał działać. Oddałem go do serwisu, gdzie przez tydzień badali co mu jest na koniec stwierdzając, że wysiadł zasilacz. Niestety od tamtej pory zaskakują mnie różne informacje odnośnie pracy komputera. Ogólnie rzecz biorąc chciałbym sprawdzić czy aby panowie specjaliści nie podkręcali mi niczego w komputerze. Szczególnie zaś: kilka dni temu zauważyłem, że karta graficzna ASUS GF EN8800GT bardzo się grzeje - 84 stopnie. Wymieniłem pastę ale temperatury nadal są takie wysokie. Co mogę zrobić by obniżyć temperaturę?

Norma w tych kartach, jaką masz obudowę? Masz dodatkowe wentylatory?

Nie nie mam, tylko ten z obudowy + chłodzenie procka + ten który już jest w karcie. Obudowa Cooler Master Elite 330 Black Silver.

Przydał by się jakiś wiatrak wdmuchujący z przodu, czyściłeś chłodzenie karty przy zmianie pasty?

Tak czyściłem. Mam wolny wiatraczek. Czyli mógłbym go dołożyć na przodzie obudowy ?

Spróbuj zwiększyć obroty wiatraka na karcie graficznej. Można to zrobić poprzez program Nibitor. Użyj też GPU-Z by sprawdzić taktowania karty i prędkość wiatraka. W miarę możliwości dodaj zrzuty ekranu tu na forum. Nie sądzę jednak, by ktoś w serwisie coś podkręcał, bo niby jaki byłby w tym ich interes ?

jak masz z boku otwór tak jak grafika to zamontuj tam wiatrak

screen z GPUz

c3dd2c52873348ebm.jpg

Nie mam bladego pojęcia jak użyć programu Nibitor

Can’t start driver: 1275

Tym podkręć obroty wiatraka:

http://www.dobreprogramy.pl/MSI-Afterbu … 22659.html

Karta nie była podkręcana.

Programik działa bez problemu. Wentylator chłodzi, jednak karta w kryzysie grzeje się ostro. Wyczytałem, że do tego modelu powinno by zamontowane dodatkowe chłodzenie. Prosiłbym o wskazówki, takie proste i zrozumiałe dla laika. Jaki rodzaj chłodzenia, w którym miejscu i jak zamontować oraz podpiąć do zasilania na płycie.

:arrow: Karta ASUS GeForce EN8800 GT 512 mb

:arrow: Płyta główna ASUS P5K ASUS P5K

:arrow: Obudowa Cooler Master Elite 330 Black Silver

Po pierwsze to spróbuj przynajmniej wymienić pastę wymienić pastę termoprzewodzącą na coś dobrego a po drugie tutaj najwięcej pomoże raczej wymiana całego coolera GPU ale to z kolei już średnio opłacalna sprawa bo to koszt od 50 do 120 zł (a są i droższe coolery GPU).

blachy boczne ściągnij i upnij kable ;]

ps.może 8800gt ma inne chlodzenie też ale seria 8800nie jest znowu aż tak grzejąca sie przynajmniej moja 88GTS320MB (6x C*)

Założyłem dodatkowe urządzenie chłodzące wentylator na śledziu do obudowy. Jak na razie sprawdza się dobrze. Przy “normalnym” użytkowaniu temperatura około 60 stopni, w “stresie” do 90stopni. Myślę, że teraz jest ok z temperaturami ?

90 stopni w Stressie to nadal za wysokie (jak dla mnie) temperatury. A jak to wygląda jak zdejmiesz bok obudowy?

Przepraszam, za brak odpowiedzi. Podyktowane było to tym, że karta się “usmażyła” i komputer był w serwisie.