Problemy z komputerem zaczęły się w zeszłym roku gdy przestał działać. Oddałem go do serwisu, gdzie przez tydzień badali co mu jest na koniec stwierdzając, że wysiadł zasilacz. Niestety od tamtej pory zaskakują mnie różne informacje odnośnie pracy komputera. Ogólnie rzecz biorąc chciałbym sprawdzić czy aby panowie specjaliści nie podkręcali mi niczego w komputerze. Szczególnie zaś: kilka dni temu zauważyłem, że karta graficzna ASUS GF EN8800GT bardzo się grzeje - 84 stopnie. Wymieniłem pastę ale temperatury nadal są takie wysokie. Co mogę zrobić by obniżyć temperaturę?
Spróbuj zwiększyć obroty wiatraka na karcie graficznej. Można to zrobić poprzez program Nibitor. Użyj też GPU-Z by sprawdzić taktowania karty i prędkość wiatraka. W miarę możliwości dodaj zrzuty ekranu tu na forum. Nie sądzę jednak, by ktoś w serwisie coś podkręcał, bo niby jaki byłby w tym ich interes ?
Programik działa bez problemu. Wentylator chłodzi, jednak karta w kryzysie grzeje się ostro. Wyczytałem, że do tego modelu powinno by zamontowane dodatkowe chłodzenie. Prosiłbym o wskazówki, takie proste i zrozumiałe dla laika. Jaki rodzaj chłodzenia, w którym miejscu i jak zamontować oraz podpiąć do zasilania na płycie.
Założyłem dodatkowe urządzenie chłodzące wentylator na śledziu do obudowy. Jak na razie sprawdza się dobrze. Przy “normalnym” użytkowaniu temperatura około 60 stopni, w “stresie” do 90stopni. Myślę, że teraz jest ok z temperaturami ?