Wysoka temperatura procesora

Witam was bardzo serdecznie mam następujący problem jeśli komputer chodzi koło 8h i np. pogram godzine w Battlefield 3 to mam dośc wysokie temperatury mój procesor :

Procesor Intel Core i5-3550, 3.30GHz, 6MB, LGA1155

Karta Graficzna : MSI GEFORCE WITH CUDA GTX 650TI BOOST TWINFROZR 2GB

Ram : Goodram 8GB

Płyta : MSI H67MA-E35 (B3)

Zasilacz : 650v

A to jakie mam temperatury :

Mam zamiar kupić jakieś lepsze chłodzenie na procesor ale nie bardzo sie znam jakie prosze aby ktoś z was mi doradził takie do 200 zł

post-248399-0-48603100-1395439229_thumb.

mateuszplenik, proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie, używając opcji EDYTUJ , później Użyj pełnego edytora , popraw tytuł tematu, tak aby mówił konkretnie o problemie. W przypadku zignorowania prośby temat poleci do śmietnika.

Niedrogi, wydajny SilentiumPC Fortis HE1225 ma 5 heatpipe’ów o przekroju 8mm.

80 stopni nawet lekko więcej w stresie na tym procesorze możesz mieć nie jest to za wysoko nie opłaca ci się wymieniać chłodzenia no chyba że chciałbyś go mocno podkręcić ale z tego co pamiętam te procki nie kręciły się za dobrze czyli zbędny wydatek

Nie mam zamiaru go podkręcać tylko boje sie , ze taka wysoka temperatura może go uszkodzić albo sprawić , ze np. zamiast 5 lat będze działać tylko 3

A może wystarczy wyczyścić z kurzu cooler i resztę i polepszyć  cyrkulację powietrza w budzie: wentylator/y, inne ustawienie jednostki?

Tak szczerze to do takiego procesora wystarczy już Fera 2, Gaia lub Freezer 13 :wink: Pytanie tylko jaką masz obudowę?

obudowa to : modecome a32

Może mi ktoś powiedzieć czy jeśli mam takie temp. 80C to czy to może na procesor wpłynąć jakoś i czy warto inwestować w lepsze chłodzenie ?

zamiast chłodzenia zmień mu pastę np. na 

http://pclab.pl/art27565.html

http://www.morele.net/arctic-cooling-mx-2-4g-pasta-termoprzewodzaca-159740/

Takie temperatury to norma przewidziana i przez producenta podawana jako prawidlowa nie spowoduje zadnej degradacji procesora wszystko jest ok nie pisz tak jakbuc wiedzial lepiej niz producent danego sprzetu