Wysoka temperatura procesora

Witam, posiadam procesor i7 4790k i nie jest podkręcony, temperatury w spoczynku nie spadają poniżej 45 stopni a w stresie dochodzą do 95 stopni. Wydaje mi się ze to nie jest normalne, chłodzenie mam seryjne które było dołączone do procesora

Dla mnie całkiem normalne. Aczkolwiek profilaktycznie zawsze możesz wymienić pastę jeżeli dawno tego nie robiłeś. Przy okazji wyczyścić radiator, wentylatory i tym podobne rzeczy. Pamiętaj, że temperatura za oknem wciąż rośnie. Wiosna zbliża się lato… będzie coraz cieplej tobie i twojemu komputerowi też.

Jedynym skutecznym sposobem będzie zmiana chłodzenia na fera 3. Mam pewne poważne wątpliwości czy zejdziesz 30 stopni do normalnej temperatury (żeby mieć dobre temperatury latem).

Mam ten sam procesor, co Ty.
Podkręcony do 4.5GHz i wyłączone p i cstate. Temperatury w spoczynku 36
stopni

coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter

Core 0:        +22.0°C  (high = +80.0°C, crit = +100.0°C)
Core 1:        +24.0°C  (high = +80.0°C, crit = +100.0°C)
Core 2:        +20.0°C  (high = +80.0°C, crit = +100.0°C)
Core 3:        +21.0°C  (high = +80.0°C, crit = +100.0°C)

pod pełnym obciążeniem nie przekracza 47 stopni.
(duża buda (Fractal Design Define R2 XL) i dobre chłodzenie noctua nh-d15)

Wymień koniecznie pastę termo przewodzącą i wyczyść chłodzenie CPU
Ta fabryczna szybko wysycha i staje się izolatorem zamiast przewodzić ciepło.
Nie widziałem twojej obudowy, ale dolot powietrza też wyczyść jeżeli są zakurzone.
Z past do tego procka polecę Ci Gelid GC-Extreme. Starą pastę wyczyść delikatnie alkoholem izopropylowym (kup w budowlanym, bo w komputerowym za wiele sobie liczą)

Najlepszym jednak rozwiązaniem będzie kupno lepszego chłodzenia Fera 3 lub Fortis 3, a jeżeli masz większy budżet to Noctua NH-D15/NH-D15S (sprawdź wcześniej, czy Ci się zmieści do obudowy)

Tez mi się wydaje ze najlepszym rozwiązaniem będzie wymiana chłodzenia, pastę już zamówiłem teraz zastanawiam się nad chłodzeniem i nw które jest lepsze z tych dwóch tańszych co poleciłeś. A może ktoś ma jeszcze jakieś inne propozycje odnośnie chłodzenia? Tak do 160 zł

Napisz jaką masz obudowę, tak tylko żeby nie wpakować Cię na minę. Ewentualnie jak się komp nazywa jak to jakiś firmowy.

Obudowa zalman z11

Fortis 3 jest wydajniejszy - więcej rurek odprowadzających ciepło (TDP 220W), większy radiator i większe wentylatory, a więc ciszej.

Rozmiary twojej obudowy to Dimensions : 260(W) x 498(H) x 525(D)mm, więc powinien się zmieścić, bo minimalna szerokość przy nim to 185mm
https://www.silentiumpc.com/pl/product/fortis-3-he1425/

Na nim spokojnie będziesz mógł nawet go podkręcić do wartości turbo (4.5GHz). (poza tym cisza - zapas w TDP jeżeli chodzi o odprowadzanie ciepła sprawi, że będzie zauważalnie ciszej)

Odnośnie pasty, bo mówiłeś, że jest zakupiona to przeczytaj uwagi odnośnie tego chłodzenia:

Uwaga! Technologia HE (bezpośredni kontakt heatpipe’ów z procesorem) wymaga zastosowania gęstej pasty termoprzewodzącej, takiej jak ta załączona w pudełku. Pasty nakładane pędzelkiem są zbyt rzadkie i niekorzystnie wpływają na wydajność produktu.

Nie wolno stosować z tym produktem past termoprzewodzących typu „płynny metal” jak na przykład Coollaboratory Liquid Pro/Ultra, Thermal Grizzly Conductonaut Liquid Metal itp., ponieważ powoduje ona korozję aluminiowej części podstawy. Reklamacje skorodowanych radiatorów są odrzucane.

Dobra, to użyje tej pasty co będzie w zestawie z chłodzeniem

A więc jestem po wymianie chłodzenia, temperatury obniżyły się do około 62 stopni w stresie ale teraz pojawia mi się problem z pamięcią ram a dokładniej wyskakuje błąd podczas uruchamiania kompa ja na zdjęciu

Sam stosuję pastę thermal grizzly, nie jest aż tak droga ale nigdy mnie nie zawiodła

… czy wyjęcie coś dało?

Wyjmowalem, przekładałem i nic

No to procesor z gniazdka i sprawdzamy piny, czy nie pogiete od montażu…

Lepiej memtest86 na początek.