Witam. Mam problem z wysokim pingiem, który sięga 200,210. Problem jest na tyle poważny, że wcześniej ping oscylował w okolicach 50-60.
To co udało mi się wykluczyć, to wina dostawcy - przyjechał, sprawdził na swoim komputerze przez speedtest i ping miał taki jak ja poprzednio.
Następnie wykluczyłem zakurzenie portu ethernetowego. Również odłączałem wszystkie urządzenia wifi, problem wciąż istnieje.
Kolejnym krokiem było kupienie tp link ue200 - przewodowa karta sieciowa podpinana przez port USB. Problem wciąż trwa. Proszę o pomoc
Testowałeś połączenie po kablu bezpośrednio do modemu/anteny operatora?
Prędkości są poprawne, czy pogorszyły się razem z pingiem?
Sprawdzałeś jak wygląda sytuacja na innym komputerze?
@MatX1 Nie mam innego komputera by to sprawdzić. Natomiast owszem, bezpośrednio kabel od modemu. Spróbowałem również przepiąć do innego portu karty sieciowej. Efekt ten sam.
Spróbuj jeszcze uruchomić system w trybie awaryjnym z obsługą sieci i tam sprawdź pingi. A najlepiej to ściągnij dowolnego Linuxa np. Mint, Ubuntu, nagraj na płytę lub pendrive. Następnie odpal komputer z któregoś z tych nośników (systemy te oprócz standardowej instalacji mają również tryb Live) i sprawdź jakie tam będziesz miał pingi. Oczywiście poprzez połączenie kablowe. W ten sposób wykluczysz lub ewentualnie potwierdzisz problem z systemem.
Dziękuję wszystkim za pomoc. Okazuje się, że były to pozostałe problemy związane z aplikacjami w tle. Przeczesałem do cna wszystko i znalazłem winowajcę. Pozdrawiam wszystkich, którzy pomogli.