Wysoki ping i niespodziewane resy kompa


(Dyrczu) #1

Siemka,

Od niedzieli mam problem z pingiem, pierwsze myslałem, że jest to wina przeciążenia lącza czy coś takiego, niestety problem trwa od niedzieli na okrągło, drugim moim zmartwieniem są resy kompa, niespodziewane i nagłe, nie wiem jaka jest tego przyczyna, log z hijacka:

btw. prosze o napisanie porad w jak najprostszym języku, gdyz jestem noobkiem :slight_smile:


(adam9870) #2

Użyj Windows Worms Doors Cleanera zmień znaczki z disable na enable (wszystkie znaczki maja być na zielono, jeżeli któryś z nich będzie na żółto to go zostaw). Po użyciu narzędzia wymagany jest restart.

Start => uruchom => cmd => w konsoli, która się otworzy wpisz:

Ściągasz program KillBox, zaznaczasz Delete on reboot , w polu full path of file wklej ścieżki:

C:\WINDOWS\System32\mysvcc.exe

C:\WINDOWS\System32\svcchost.exe

C:\WINDOWS\System32\irdvxc.exe

po wklejeniu każdej ścieżki z osobna klikasz na czerwonego iksa, a dopiero po wklejeniu ostatniej zgadzasz się na restart.

Uruchamiasz hijacka >>> Do a system scan only >>> postaw ptaszek przy wpisach:

>>>kliknij Fix checked i potwierdź usunięcie.

Po wykonaniu proszę pokazać nowy log z HijackThis plus z SilentRunners.


(Dyrczu) #3

OK, wydaje mi się, że wszystko zrobiłem zgodnie z opisem :slight_smile: oto logi:

Silent Runners:

HijackThis:

btw. nie wiem dlaczego, ale w hijacku nie było tego podpunktu po ponownym skanie:

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź prosze o sprawdzenie czy wszystko zrobiłem w porządku i dziękuje :slight_smile:

btw2. w start -> uruchom -> ping http://www.onet.pl -t ping jest w porzadku wiec chyba sie udalo :stuck_out_tongue:


(Gutek) #4

Jest już Ok :slight_smile:


(Dyrczu) #5

niestety chyba nie jest OK :frowning: wczoraj po ponownym resie kompa nie było tego:

zauważyłem, że proces 'irdvxc.exe' włącza się dopiero po jakimś czasie, nie odrazu po uruchomieniu kompa, czekałem wiec spokojnie ale po nacisnieciu 'fix checked' plik sie nie usuwa :frowning: Pingi znowu szaleją wachaja sie w granicy 100-500ms na onet'cie (normalnie jest 20-50) nie wiem co robic :frowning: oto dzisiejsze logi z hijacka:


(Bbieniol) #6

Pobierz i uruchom narzędzie The Avenger. Zaznacz opcję Input script manually i kliknij na Lupkę z prawej strony. W okienku, które się otworzy wklejasz:

Klikasz Done , a następnie zielone światełko i zgadzasz się na restart klikając OK.

Kasujesz ręcznie z dysku plik: C:\Avenger\ backup.zip i wklejasz na forum raport: C:\ avenger.txt + nowy log z Hijacka + log z Silent Runners


(Dyrczu) #7

to chyba wszystko :stuck_out_tongue: dzięki za pomoc, proszę jeszcze o sprawdzenie czy wszystko jest tak jak powinno :slight_smile: dzięki :mrgreen:


(adam9870) #8

Pobierz The avenger. Wypakuj => uruchom => zaznacz opcję Input script manually => kliknij w taką lupkę => w okienku, które się otworzy wklej:

=> Kliknij klawisz Done => teraz kliknij na zielone światełko => powinna pojawić się pewna informacja i kliknij OK (teraz restart).

Po resecie może pojawić się okienko na dosłownie kilka sekund oraz log w notatniku. Wejdź tam gdzie masz avangera i skasuj plik backup.zip czyli np. c:\avanger\backup.zip.

Potem nowe logi.


(Dyrczu) #9

Robie wszystko według instrukcji i znowu jest coś nie tak, resy i ping bez przerwy zmieniający się w systematyczności (20ms-20ms-400ms) to normalka :cry: :oops:

proszę o wyrozumiałość i cierpliwość dla takiego noobka jak ja a przede wszystkim o pomoc :cry:


(adam9870) #10

Pobierz The avenger. Wypakuj => uruchom => zaznacz opcję Input script manually => kliknij w taką lupkę => w okienku, które się otworzy wklej:

=> Kliknij klawisz Done => teraz kliknij na zielone światełko => powinna pojawić się pewna informacja i kliknij OK (teraz restart).

Po resecie może pojawić się okienko na dosłownie kilka sekund oraz log w notatniku. Wejdź tam gdzie masz avangera i skasuj plik backup.zip czyli np. c:\avanger\backup.zip.

Usuń w hjt.

Po wykonaniu nowe logi.


(Dyrczu) #11

ok chyba wszystko zrobione:

z tych plików co miałem skasować w hjt po resie kompa i zabiegach z avengerem był tylko:

który usunąłem :slight_smile:


(adam9870) #12

Już jest ok.

Czy użyłeś Windows Worms Doors Cleanera, tak jak pisałem w pierwszym poście?

Proponuję zainstalować dodatek Service Pack 2.

Możesz zajrzeć: Optymalizacja i odchudzanie Windowsa XP.


(Dyrczu) #13

Dzięki za pomoc, WWDC użyłem, wszystko jest tam ok, dzięki za ten link, napewno skorzystam :slight_smile: