Wysokie obciążenie procesora po wymianie karty graficznej

Witam.

Problem polega na tym, że po pewnym czasie grania (różnie - czasem 5, czasem 20 minut) liczba fps spada do kilku, chociaż początkowo cały czas utrzymuje się na stałym poziomie 60 na sekundę. Ma to miejsce w nawet w starych grach (bo tylko na takich sprawdzałem) typu CS i Max Payne. Problemy zaczęły się pojawiać po wymianie karty graficznej na Geforce 6700XL. Wiem, że to szmelc, ale po zminimalizowaniu programu zauważyłem w menadżerze, że problem leży po stronie procesora i jego blisko 100% obciążenia. CPU to Athlon 64 3200+ Venice. Próbowałem już reinstalację sterowników i różne ustawienia w panelu karty, ale problem dalej występuje.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

jeśli karta jest pod AGP .wina może być po stronie w ustawieniach SMARTGART ,jeśli to zdażyło się po wymianie karty,to prawdopodobne,może masz dużo programów w tle włączonych(antywirus,firewall,gg itp),jak masz mało Ramu to i to może być przyczyną.

Karta jest pod PCI-e, a sam komputer nie jest zaśmiecony, więc żadne programy go nie obciążają. Zresztą 100% obciążenie występuje przy konkretnej aplikacji (w tym przypadku wspomniane wyżej gry). Ramu jest 512, więc to też nie jest problemem. Przed wymianą komp działał prawidłowo, podobnie jak te gry, oczywiście na odpowiednio niższych detalach. Obawiam się, że rozwiązanie problemu nie jest banalne na tyle, żeby to były programy pracujące w tle.

a jak z temperaturami na karcie w stresie?

Jak to najlepiej sprawdzić? Proszę o podanie jakiegoś konkretnego softu do wygrzewania.

pobierasz program GPU-Z http://www.techpowerup.com/gpuz/ ,opcjach programu zaznaczasz opcje’’ log to file ‘’ ,program minimalizujesz ,odpalasz gre(wymagającą),grasz chwile,wyłączasz ją i w moje dokumenty masz gpu-z log z temperatur podczas grania.

Odpaliłem Pop: Sands of Time na maksymalnych ustawieniach i po 20 minutach grania temepratura karty wzrosła z 40 do 47 stopni. Może gra, którą uruchomiłem jest zbyt mało wymagająca, żeby coś sprawdzić.

Zauważyłem jednak inną ciekawostkę. Mianowicie po odpaleniu liczba klatek wynosi tak jak w innych starszych grach 60 (sprawdzane programem fraps). Po kilku minutach grania spada tak jak przy innych aplikacjach do kilku-kilkunastu, żeby po paru minutach znów powrócić do równego poziomu 60 fps.

Podczas tych spadków obciążenie procesora wynosi prawie 100% i jest spowodowane aktualnie uruchomioną aplikacją (w tym przypadku Prince of Persia).

Na innych forach piszą że niektóre karty od nvidii mają problem że po pewnym czasie na ich kartach pamięć się zapycha i spadają klatki ,a puźniej znowu jest ok.

I objawem tego miałoby być wysokie obciążenie CPU?

obciążenie cpu w grach to nic nowego gdy się posiada jeden rdzeń(bez HT) ,gdyż pewnie w grach masz wyłączoną synchronizacje pionową i komputer działa w pełni by wygenerować jak najwięcej kłatek na sekunde.

I to jest przesądzone, że winę ponosi niskiej jakości karta?

Napewno to wina karty,czytałem kilka wątków z tą kartą,nażekali na przycinanie się kompa ,gry się cieły,różnego rodzaju zwiechy,po wymiane karty napisali że problem znikł,u ciebie problemów nie było puki miałeś inną grafe,więc moja rada ,wymień tą grafike ! ,pozdrawiam

Ciekawe co zauważyłem, odnośnie tego:

Kiedy gra działa normalnie obciążenie procesora wynosi około 60%, w stresie skacze do 90%, ale na sekundę. Kiedy zaczyna ścinać i klatkować to obciążenie wynosi cały czas 100% i komp wyraźnie się dławi, aż do zamknięcia aplikacji.

Sama wydajność tej karty jest nienaganna po po dołożeniu ramu (768) doom 3 działa na ultra quality w 1024x768 a generowany obraz ma stałe 60 klatek. Stąd sensowana się wydaje opcja z tym zapychaniem się pamięci na karcie.

To jest bardzo prawdopodobne,wystarczy wpisać w google nazwe twojej karty i dopisać problem i masz mase postów podobnych do twoich związanych z ową kartą.

Wgrałem sterowniki Omega i sytuacja trochę się poprawiła. Mianowicie po dniu grania trafił się jeden problem z klatkami.

Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.