Scythe Mugen 2 + wentylator stałoobrotowy 800rpm 10%+/- (w moim przypadku to ~920rpm)
Dodam że ustawienia aktualne w biosie to:
mnożnik - 19
BCLK - 158
napięcie procesora - 1,01v
Sprawa wygląda tak:
Podkręciłem procesor do 3,00GHz i temperatury w spoczynku wynoszą od 45 do 51*C, zaś po obciążeniu przez ok.10-15min przez OCCT temperatury wynoszą max. 75*C
Pasta jest oryginalna co była dołączona do zestawu chłodzącego Scythe.
Nałożyłem cienką warstwę pasty i dla pewności zrobiłem to dwa razy ale nic to nie zmieniło (moze temperatura spadła o 1*C).
Ile ten pasty tam nasmarowałeś, orientacyjnie/objętościowo? Czy wentylator jest dobrze założony,dla pewności ma wdmuchiwać powietrze “do środka” coolera a nie wydmuchiwać z niego.
tyle co ziarenko ryżu - na procesor, a wentylator założony jest tak że wdmuchuje powietrze do radiatora a następnie drugi wentylator na obudowie je wyciąga na zewnątrz.
– Dodane 27.12.2010 (Pn) 17:05 –
Zdjąłem właśnie bok obudowy i temperatura spadła o 3-5*C co nie jest takie dziwne, jednak coś mnie zdziwiło. Podczas gdy komputer chodzi już z 3-3,5h. z krótki resetami żeby optymalnie podkręcić procesor a radiator u góry jest hm… chłodny? hm… tak na palec to ma temperaturę pokojową, ewentualnie troszeczke wyzszą.
Wyciagałes może procesor ?? mogło się tak zdarzyć ze nóżka się zagieła. Mój kolega miał to samo i na swoim E8600 przy orginalnym taktowaniu miał grubo ponad 80*C w idle