Wysokie temperatury i7 920 D(0) + Scythe Mugen 2

Witam!

Mam taki oto zestaw:

Intel i7 920 D0

asus P6T

Patriot 3x2GB 1333MHz CL7

Corsair CMPSU650TXEU

WD3200AAKS+WD5000AAKS

Cooler Master Elite 335

i chłodzenie do procesora:

Scythe Mugen 2 + wentylator stałoobrotowy 800rpm 10%+/- (w moim przypadku to ~920rpm)

Dodam że ustawienia aktualne w biosie to:

mnożnik - 19

BCLK - 158

napięcie procesora - 1,01v

Sprawa wygląda tak:

Podkręciłem procesor do 3,00GHz i temperatury w spoczynku wynoszą od 45 do 51*C, zaś po obciążeniu przez ok.10-15min przez OCCT temperatury wynoszą max. 75*C

Pasta jest oryginalna co była dołączona do zestawu chłodzącego Scythe.

Nałożyłem cienką warstwę pasty i dla pewności zrobiłem to dwa razy ale nic to nie zmieniło (moze temperatura spadła o 1*C).

Czym może byc spowodowana tak wysoka temperatura?

Z góry dzięki za pomoc.

Sam zakładałeś coolera ? Czy napewno jest dobrze dociśniety/zamontowany ?

sam zakładałe, i jestem pewny że dobrze go zamontowalem. Dla pewności dziś jeszcze raz go zdejmowałem rozkręcałem i składałem ponownie.

Ile ten pasty tam nasmarowałeś, orientacyjnie/objętościowo? Czy wentylator jest dobrze założony,dla pewności ma wdmuchiwać powietrze “do środka” coolera a nie wydmuchiwać z niego.

tyle co ziarenko ryżu :wink: - na procesor, a wentylator założony jest tak że wdmuchuje powietrze do radiatora a następnie drugi wentylator na obudowie je wyciąga na zewnątrz.

Dodane 27.12.2010 (Pn) 17:05

Zdjąłem właśnie bok obudowy i temperatura spadła o 3-5*C co nie jest takie dziwne, jednak coś mnie zdziwiło. Podczas gdy komputer chodzi już z 3-3,5h. z krótki resetami żeby optymalnie podkręcić procesor a radiator u góry jest hm… chłodny? hm… tak na palec to ma temperaturę pokojową, ewentualnie troszeczke wyzszą.

Jeśli masz możliwość to podrzuć zdjęcia z budy jak to wygląda

Wyciagałes może procesor ?? mogło się tak zdarzyć ze nóżka się zagieła. Mój kolega miał to samo i na swoim E8600 przy orginalnym taktowaniu miał grubo ponad 80*C w idle

Procesory z serii i7 nie mają nóżek :wink:

@Hurricane

Wrzucę za 30minut, bo nie mam w tej chwili niczego co nadaje się do zrobienia zdjęcia.

Dodane 27.12.2010 (Pn) 19:25

7c47718fdbf77d67m.jpg- oto zdjecie od środka mojej obudowy