Posiadam procesor AMD Athlon x4 860k technologia kaveri 28nm komputer kupiłem prosto ze sklepu i mam pytanie
w biosie jak nic nie robię patrzę sobie temperatura osiąga 70* komputer jak włączę świeżo i nic nie robie i nic nie jest włączone temperatura skacze 55-60* w grach np. need for speed rivals 75* dead island 80-85*, ogólnie w grach od 75*-85* i komputer w grach niektórych jest głośny. Czy są to optymalne temperatury? Mogę czymś sledzić dokładniej te temperatury w czasie grania np,?
Z poziomu systemu temperatury możesz podejrzeć np. programem HWMonitor, temperatury które podajesz jak również głośna praca komputera wskazują, że najwyższa pora porządnie go wyczyścić.
Miałem Visherę - pasta, chłodzenie, dodatkowe wentyle, otwieranie budy nic nie dawało. Suma sumarum spalił się PSU, CPU, Mobo, 2xGPU, dwa dyski talerzowe i nie wiem co z ram - AMD nie lubi letnich temperatur, albo miksu dużej wilgotności i względnnie wysokiej temperatury.
PSU miał niby certyfikaty i zabezpieczenia, a upiekło się niemal wszystko! Na diagnostyce wyszło, że mostek grzał się nawet bez włączenia komputera, a u mnie objawiało się to grzaniem PSU (ja głupi myślałem, że przegrzany PSU to wina upałów i można olać)
W klimatyzowanej, suchej serwerowni taki sam sprzęt ma się lepiej niż w porządku.
Jedyna rada ode mnie: w ciepłe i wilgotne miesiące oszczędzać kompa jak się da. Monitorować częściej niż przy występowaniu problemów też nie zaszkodzi.
Może to głupie, ale widziałem sporo takich historii z platformami AMD młodszych niż 5 lat… i jak zawsze byłem orędownikiem CPU tej marki, tak teraz wziąłem intela.