Wysokie temperatury procesora problem

Witam.

Tak jak podobnie w tytule tematu więc;

Posiadam procesor AMD Athlon x4 860k technologia kaveri 28nm komputer kupiłem prosto ze sklepu i mam pytanie

w biosie jak nic nie robię patrzę sobie temperatura osiąga 70* komputer jak włączę świeżo i nic nie robie i nic nie jest włączone temperatura  skacze 55-60* w grach np. need for speed rivals 75* dead island 80-85*, ogólnie w grach od 75*-85* i komputer w grach niektórych jest głośny. Czy są to optymalne temperatury? Mogę czymś sledzić dokładniej te temperatury w czasie grania np,?

Proszę o wyrozumiałość, dziękuje

Z poziomu systemu temperatury możesz podejrzeć np. programem HWMonitor, temperatury które podajesz jak również głośna praca komputera wskazują, że najwyższa pora porządnie go wyczyścić.

Komputer czysty prosto ze sklepu jak napisałem wyżej - niżej podaje temperaturę jak nic nie robię a drugie jak gram w gry.

Bez tytułu1.jpg

Bez tytułu2.jpg

Zmień pastę termoprzewodząca na procesorze. Może jest źle nałożona. Duży wpływ na temperaturę ma również to gdzie stoi komputer.

Czy zmieniałeś ustawienia w biosie dotyczące działania wentylatorów. Jakie chłodzenie jest zamontowane.

Miałem Visherę - pasta, chłodzenie, dodatkowe wentyle, otwieranie budy nic nie dawało. Suma sumarum spalił się PSU, CPU, Mobo, 2xGPU, dwa dyski talerzowe i nie wiem co z ram - AMD nie lubi letnich temperatur, albo miksu dużej wilgotności i względnnie wysokiej temperatury. 

PSU miał niby certyfikaty i zabezpieczenia, a upiekło się niemal wszystko! Na diagnostyce wyszło, że mostek grzał się nawet bez włączenia komputera, a u mnie objawiało się to grzaniem PSU (ja głupi myślałem, że przegrzany PSU to wina upałów i można olać)

W klimatyzowanej, suchej serwerowni taki sam sprzęt ma się lepiej niż w porządku.

Jedyna rada ode mnie: w ciepłe i wilgotne miesiące oszczędzać kompa jak się da. Monitorować częściej niż przy występowaniu problemów też nie zaszkodzi.

Może to głupie, ale widziałem sporo takich historii z platformami AMD młodszych niż 5 lat… i jak zawsze byłem orędownikiem CPU tej marki, tak teraz wziąłem intela.