Wysokie temperatury procesora

Witam. Od Jakiegoś czasu mam bardzo wysokie temperatury procesora, a gry strasznie zaczęły lagować. Komputer wyłącza się po włączeniu (włączy się raz na jakieś 5/10 prób). Pasta wymieniania, chłodzenie to box intela. Z kartą graficzną jest okej, chociaż pasty nie wymieniałem (aktualnie średnio 40stopni na przeglądarce - oczywiście karty graficznej)

Screenshot z HWMonitor i SpeedFan: https://imgur.com/ttilwXx.

Procek kręcony?
Jaka karta i zasilacz?
Wentylator sprawny?

Ogólnie quad się grzeje, bo jest słaby i cały czas na 100% jedzie w grze…

Procesor nie był kręcony, nigdy.
Karta graficzna to 5670HD, zasilacz jakis 400W lub 500W.
Wentylatory sprawne.

Problemy ze wstawaniem, to może być właśnie zasilacz lub raczej płyta.
Kiedy ostatnio wymieniałeś pastę na procku?
Jak dawno i mamsz możliwosć, to kup jakaś za 5zł, wyczyść radiator i daj nową. Po jakmś czasie (powiedzmy 2 lata) one tracą swoje właściwości…

Pastę wymieniałem 2 dni temu.

Pasta bodajże SilentumPC Pactum PT-1

Zapewne zależy w jakiej grze, ale ETS2 w FHD/ultra rozgrzewa mojego podkręconego quada (3GHz) do niecałych 60 stopni.

Ja głównie gram w lola, osu i cs:go. We wszystkich z tych gier są lagi, w osu laguje tylko, kiedy mapa jest z wideo.

Mam inną płytę główną, ale tam potrzeba procesor pod socket 1156, a ram ddr3.

Powiedzmy sobie szczerze, że masz dość stary sprzęt i problem może być wszędzie. Czy przed zmianą pasty też było tak gorąco?

Wiem o tym, że nie mam zbyt nowego sprzętu. Przed zmianą pasty były także wysokie temperatury, dlatego zmieniałem. Podczas zmiany pasty, poprzednia jeszcze nie była zaschnięta.

Pomyśl o wymianie chłodzenia na coś efektywniejszego - stockowe dla Q6600 może być za mało. W końcu CPU ciągnie aż 105 W i gdzieś musi oddawać ciepło.

Ten procek to grzałeczka. Jego TDP jest wręcz horrendalne. Sam go miałem do niedawna, to wiem. Na stockowym coolerze wręcz się rebootował i BIOS rzucał komunikatem o krytycznej temperaturze. Bez porządnego coolera conajmniej SilentiumPC nie podchodziłbym.

Teraz probowalem zmienic na inny procesor, ale wgl sie nie wlacza monitor. Nie ma obrazu.

■■■■ happens…

Jaki to procesor, jaka płyta główna?

Jeżeli się nie przegrzał do końca, to sprawdź ile masz napięcia w płycie ustawione i zjedz mu leciutko z napięciem. Stracisz z 5%wydajności może, ale będzie stabilniej. Ten procek i box w czasach projektowania nie był przewidziany pewnie do pracy pod 100%… to igrzeje się.

Inny socket/płyta nie obsługuje…?

Niestety u mnie podoba akcja dzieje sie na drugim pc … z ktorego raz na jakis czas korzystam. Temperatura procesora idzie mocno w gore, do momentu az dochodzi do wylaczenia. Dzisiaj znalazlem chwile wolnego czasu wiec postanowilem rozkrecic to cudo. To co ujrzalem jakos zbytnio mnie nie przekonuje … pasta termoprzewodząca zwyczajnie stwardniala jak kamien. Zapasu zadnego nie posiadam … teraz zastanawiam sie czy zamowic taka z baza na srebrze czy moze ciekly metal czy takie termopady (dokladnie nie pamietam nazwy). Podobno na pascie grizzly jest pare stopni miej … tylko czy warte to doplaty? Do tego jaka waszym zdaniem metoda aplikacji bedzie najoptymalniesza? Czytalem jeden z artykulow branzowych na ten temat http://www.ithardware.pl/testyirecenzje/jak_zaaplikowac_paste_termoprzewodzaca_test_dziesieciu_popularnych_metod-6292.html i juz w sumie sam nie wiem :slight_smile: Z gory dzieki za porady.

Probowalem zmniejszyc napiecia juz pare godzin temu, ale to nie pomoglo tak czy siak. Aktualnie temat zamkniety, poniewaz RIP. Dziekuje wszystkim zza poswiecony czas.