Witam, mam problem z znacznym przegrzewaniem się procesora. Jest to Core 2 Quad Q6600 z rewizji G0. Mierząc Core Temp’em mam w Idle 49 do 55 stopni. W grach temperatura wzrasta nawet do 100! Dodam, że w mniej wymagających takich jak Burnout Paradise procesor aż tak się nie grzeje.
Chłodzenie to Arctic Alpine 11GT, a pasta to jakiś AAB Cooling TG1, który dostałem razem z procesorem, który kupiłem używany. Patrząc na cenę tej pasty chyba mogę stwierdzić, że nie jest zbyt dobrej jakości.
Więc tak, czy zmiana pasty na BeQuiet DC1 cokolwiek pomoże? Problem jest uciążliwy, bo gry które powinny działać mi powyżej 60 fps działają przez to w bardzo słabym klatkażu.
To chłodzenie nie jest może super, ale myślę, że jest niepoprawnie zainstalowane (być może to kwestia pasty, może być jej zbyt dużo, może cooler nie jest wystarczająco przyciśnięty?). Bez OC ten CPU powinien osiągać maksymalnie ok. 75 oC. Kup MX-2/MX-4, wyczyść ładnie ze starej pasty wszystko i jeszcze raz na spokojnie nałóż nową (we właściwej ilości) i załóż chłodzenie upewniając się, że wszystko równo siedzi.