Wysokie użycie pamięci RAM

Witam mam bardzo dziwny problem otóz od dzisiaj podczas grania w Hogwarts Legacy pamięć była używana w 93 % , jest to bardzo dziwne ponieważ wcześniej grałem i nie było takich sytuacji, czy jest mi ktoś w stanie pomóc, nie mam pojęcia oco chodzi, wyłączałem programy w tle, antyvirusy i wszystko co by mogło przeszkadzać i nic nie pomaga.

może ktoś pomóc?

Ale powiedz z czym jest dokładnie problem? Gra ci się zawiesza z powodu braku pamięci? Są widoczne przycięcia podczas grania?

Ta gra jest nowa i stosunkowo wymagająca co do RAM i VRAM więc wysokie użycie pamięci będzie normalne w tym tytule.

Nie podajesz żadnych informacji co do komputera - jaka konfiguracja, ile masz zainstalowanej pamięci itp.

Jeśli sądzisz, że brakuje ci pamięci to dokup dodatkową kostkę lub wyłącz niepotrzebne procesy/usługi/programy. Na zdjęciu widać że masz setki działających procesów - antywirus, masa rzeczy od Nvidii itp.

Ale rozumiesz ze wczensiej gralem i nie miałem żadnego problemu?

i5 10400f
Mag b560 bazooka
ddr4 16gb dual 1801 mhz crucial technology
Geforce gtx 1070 8 gb
taki mam komputer

A jakie wartości użycia pamięci wcześniej widziałeś?

Może teraz jesteś na innym, dalszym etapie gry i lokacje są bardziej wymagające co do pamięci w porównaniu do tych wcześniejszych?

Albo może jakaś aktualizacja coś zmieniła w zachowaniu gry od strony technicznej, dotyczącego właśnie użycia RAM? Tego nie wiem.

Własnie może jakaś aktualizacja coś zrobila, lokalizacje sa te same

To jest jedna z gier dla której 16 GB RAM to mało. Zobacz jak zachowuje się na konfiguracji z 16 i 32 GB RAM.

Więc moim zdaniem, jeśli masz problemy z przycinaniem/zacinaniem się podczas grania to dołożenie kolejnych 16 GB jest jedynym wyjściem.

Nie, nie umiesz rozwiazac mojego problemu, bardzo duzo osob ma ten sam problem chociaz wczensiej np grali juz w to itp, bede robil format za jakiś czas jak juz nic nie pomoze to on napewno pomoże bo to musi byc wina jakies akutalizacji czy czegoś, nie umiesz pomoc nie pisz nic bo nie wiesz.

image
Znalazłem jeszcze że np te Dram Frequency nie jest takie samo jak Uncore frequecny i powinno byc takie same pewnie musze cos w biosie ogarnac, mógłby ktoś pomóc?

Dobre sobie…

Masz strasznie arogancki sposób odnoszenia się do innych, w tym konkretnym przypadku do osoby, która próbuje ci dać wskazówki.

Ja (ani nikt inny na tym forum) nie jest od rozwiązywania twoich problemów. Swoje problemy masz rozwiązywać sam a inni mogą cię tylko nakierować, dać wskazówkę, co zrobiłem.

Jeśli sądzisz że „format” będzie rozwiązaniem, zrób go. Może pomóc (w niewielkim stopniu), zwłaszcza że widać, że masz „zagracony” system (pomijam już że Windows 10 i 11 są ciężkie same z siebie).

Była niedawno mowa o tym, że ostatnia łatka do Windowsa 11 znacznie spowalnia pracę dysków SSD. To też może mieć wpływ na zachowanie gry.

Może to być wina którejś łatki do gry. Jeśli tak, to nic z tym nie zrobisz, oprócz zwiększenia ilości RAM w komputerze.

Co do Uncore Frequency, nie patrz na to, bo to jest częstotliwość zupełnie niezależna od częstotliwości pamięci RAM i wcale nie powinna wynosić tyle co częstotliwość RAM.

Uncore is the parts of the processor that connect the CPU and iGPU to the other parts of the system. It runs independently of any other frequency in the processor and is not strictly tied to the memory clock frequency (unlike AMD’s Infinity Fabric).
It’s nothing to worry about and is merely coincidental it’s half the DRAM speed.

No, ale według ciebie, ja nic nie wiem…

Sprawe rozwiązałem poprzez format komputera, tak jak mowilem 16gb wystarczy w zupelnosi do tej gry, pozdrawiam

Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.