Wysokie użycie procesora


(jendrek2) #1

Witam, po ostatniej aktualizacji Win 10 chyba z 14.11.2017 znacząco wzrosło użycie procesora.
Zauważyłem 2 usługi:
Host usługi: usługa lokalna (brak sieci) ok. 10% procesora
Host usługi: udostępnianie połączenia internetowego ponad 7%
Jest to dość denerwujące bo cały czas chodzi wentylator w laptopie DELL XPS


(soralmaciej) #2

Mam dokłanie to samo. Jakieś rozwiązania?


(Longhorn2009) #3

Sprawdź czy nie masz włączonego udostępnienia aktualizacji systemowych w sieci lokalnej i Internecie.


(andi73) #4

Mam dokładnie ten sam problem co jedrek2 i też DELL XPS . Czy udało się rozwiązać problem?


(jendrek2) #5

Problem rozwiązany,
Zarządzanie komputerem / usługi / Udostępnianie połączenia internetowego i tam w sekcji “Typ uruchamiania” ciągle było "uruchamianie"
Po zmianie na “wyłączony” problem znikną.


(newerror) #6

Witam,
chciałem się dołączyć do tematu nie tworząc nowego. Widowsowy Meneger zadań pokazuje nawet do 40% CPU po uruchomieniu systemu bez żadnego obciążenia, załączam screeny:


(jendrek2) #7

Patrz jak wyżej napisałem.


(Shevil) #8

windows defender dużo zabiera zasobów


(newerror) #9

nie pomogło, nic nie zmieniło mimo że było u mnie podobnie, “Host usługi: Udostępnianie […] [ICS]” wciąż wacha się pomiędzy 10% a 15% wg. Menedżera zadań.


(andi73) #10

Dzięki jendrek2 za naprowadzenie , problemem była faktycznie ta usługa o której napisałeś, ciągle się uruchamiała. Tylko ja jej nie mogłem zatrzymać ani wyłączyć.

Okazało się, że moje konto źle było podpięte do domeny. Po interwencji administratora i ponownym ustawieniu domeny problem się rozwiązał.

Wcześniej był klonowany dysk systemowy z ssd 128 na ssd na 512, po uruchomieniu laptopa wykonał się jakiś duży upgrade win 10 .
Jedna z tych dwóch operacji spowodowała problemy z kontem.