Witam mam problem z procesorem Intel i5-4690k od pewnego czasu podczas grania w różne gry zużycie prawdopodobnie rdzeni procesora skacze nawet do 97% przez co odczuwam spadki fpsów (statystyki z programu MSI Afterburner) wcześniej było wszystko okay, zrobiłem dzisiaj nawet format bo myślałem że to wina jakiś wirusów dlatego mam takie spadki fpsów. Procesor nie został przeze mnie podkręcany, prosił bym o jakieś porady co może być powodem tak wysokiego zużycia.
Gry to min. Cs go, gta V gdy podczas grania w gta mialem zawsze stale 60fpsow a po wyłączeniu synchronizacji pionowej +120 a teraz mam spadki nawet do 40fpsow a max wyciagam 80, tak samo wydajnosc fpsow spadła w counter strikeu. Windows 10 zaktualizowany i wszystkie sterowniki do grafiki również.
Pobierałem tylko sterowniki dla grafiki, do nawet do 97% procesor skacze tylko podczas grania w gry(97% nie utrzymuje się cały czas), nie posiadam żadnego antywirusa , Win10 64bit. Zastanawia mnie tylko dalczego tak się stało wcześniej tak jak wspominałem nie miałem żadnych problemów ze spadkami fpsów poniżej 60 w GTA5 a teraz w niektórych miejsach fpsy spadają aż do 40 przez kilka sekund.
Sterowniki do Windowsa oraz do karty graficznej są wszystkie zaktualizowane.
Jakikolwiek wirus możemy wykluczyć, ponieważ reinstalowałem system w poniedziałek.
W msconfig oraz w BIOSIE nic nie zmieniałem więc raczej powinno być ok.
Pokazuje mi również że mam aż 72 procesy uruchomione więc to raczej całkiem dużo.
Wczoraj zainstalowałem również aktualizacje Win10 i poprawiło to wydajność w grach fpsy w csgo wróciły +300 czyli tak jak wcześniej , ale niestety nadal został problem z wysokim użyciem procesora
@Ehh nagle zużycie karty graficznej podczas gry utrzymuje się +90%
Gry to min. Saints Row 4 , GTA5 , CS GO , rocket league.
Niestety procesor szaleje przy wszystkich grach.
Jeżeli chodzi o sterowniki do płyty głównej to jakie najlepiej zainstalować bo na stronie producenta jest wiele typów tych właśnie sterowników.
MOBO to MSI Z97-G43
@ ok , znalazłem sterowniki do płyty głownej na CD więc je zainstalowałem, pytanie jeszcze czy Inel ME Drivers oraz Smart Connect Technology równiez zainstalować?