Zauważyłam nienaturalnie wysokie zużycie RAM, po podliczeniu wszystkich procesów z alt ctrl i del wyliczyłam nawet nie 2 GB(wlaczona byla wtedy gra+firefox+gg razem okolo 1,8 gb, a mam 4 GB RAM.
Pisze ze używane jest 70% pamięci, może wie ktoś co może być przyczyną zjadania dodatkowej ilości ? może to jest przyczyną ścinek w grach?.
Mój antywirus Avast został usunięty ale to nie pomogło, dalej zużywało tak samo dużo RAM.
Aktualnie zainstalowałam nową wersję Avasta co też nic nie zmienia a ta zjada jeszcze mniej RAM niż ta stara.
Wyłącz wszystkie programy, zrestartuj komputer i podaj wtedy jakie masz użycie pamięci. Gra, zależnie jaka i gg w szczególności mogą ładnie zapychać pamięć. W zależności od włączonych stron Firefox niejednokrotnie potrafi spożytkować istotnie powyżej 0,5GB RAM.
W zliczanie pamięci ręcznie nie bawiłbym się, w końcu pamięć pobiera np. jeszcze samo jądro systemu i pracujące w tle usługi.
Co do ścinek, najpewniej jest to kwestia słabej specyfikacji komputera, której nie opisujesz. Bardziej w tej kwestii szukałbym przyczyny.
W pierwszej kolejności -Uruchom FRST i kliknij Scan. Pokaż raport FRST i Addition.Na koniec odznacz w autoruns i restart-jest to optymalizacja autostartu
mam 4GB pamięci ram i obecnie przy otwartym tylko firefox mam 40% zużycia a kolega pisał że miał do tego jeszcze uruchomione GTA:SA które też coś zamu zabierze czyli te 70% to by się jakoś zgadzało, zalezy jakie progrmay jeszcze działają w tle i czy ff ma adbloka który też potrafi zabrać sporo ramu
to na pewno nie jest wina za małej ilości pamięci ram, ale otwarta przegladarka już moze być przyczyną
zarówno gra jak i przeglądarka kożystająna bieżąco z dysku twardego i czasem mogą się gryść plus do tego klilka innych programów w tle lub może jakiś odtwarzacz muzyki to efekt widać
to nie wina sprzętu tylko jak gra potrzebuje dysku i msi czekać bo jakiś innym program coś robi to masz przycinkę