Wyśrodkowanie grafiki w CSS - problem

Witam.

Ostatnio zacząłem naukę CSS, z którym z resztą o wiele łatwiej jest mi kodować.

Zawsze kodowałem moje layouty na tabelkach, ale tym razem postanowiłem nauczyć się stawiania strony na divach.

Poszukałem na kilku forach, no i postanowiłem zakodować w css na divach mój layout.

Mam już wszystko zakodowane, ale mam problem z wyśrodkowaniem grafiki.

Gdy dałem takie coś:

dla elementu jaki chcesz wyśrodkować daj: margin: 0 auto;

zobacz też np http://webmark.shost.pl/?p=35

ps

1. po co 2x

2. zrezygnuj lepiej z pozycjonowania absolutnego na rzecz kombinacji float+padding+margin

Ok, wstawię to do style.css, a dlaczego mam zrezygnować z pozycjonowania absolutnego?

A przykładowo dlatego, że wymyślisz sobie potem by zwiększyć wysokość headera o głupie 10px i co? wszystko się posypie, będziesz wszędzie musiał wprowadzić korektę top o te 10px;

Ok, a może mała podpowiedź jak z tego zrezygnować? Bo tak jakby się troszkę pogubiłem… :confused:

Co mam w kodzie usunąć/zmodyfikować?

position, left, top

poczytaj sobie http://www.kurshtml.boo.pl/css/marginesy.html

Uzyskałem pomoc od znajomego, i powiedział mi że mam wstawić do głównego kontenera ten kod:

margin: 0 auto;

Problem w tym że za bardzo nie wiem czy ten główny kontener to body, czy tło boxu…

Pomoże ktoś? Wiecie gdzie to wstawić?

Ok, dodałem otwarcie body i zmieniłem z klas na identyfikatory, ale i tak nie chce się wyśrodkować… :confused:

Dodane 11.02.2010 (Cz) 10:07

Jakoś sobie poradziłem…

Poszukałem trochę, i znalazłem taki kod:

min-height:100%;

position:absolute; top:0;left:10%;

margin:0;padding:0;width:10%;

Wszystko ładnie działa (przynajmniej na moim komputerze), strona jest wyśrodkowana i niedługo pójdzie na stronę główną.

Dzięki za pomoc, bardzo mi się przydała. Niektóre błędy już poprawiłem. :slight_smile:

Dodane 11.02.2010 (Cz) 11:21

Okazało się niestety że na innych komputerach z mniejszą rozdzielczością ekranu strona jest wyśrodkowana do prawej strony.

Więc ponawiam moje pytanie - jak wyśrodkować stronę ( www.verex.pl/beta ) w css?

Ja mam poprawnie w FF 3.5 :slight_smile:

Tak, wiem. Ja też mam poprawnie, ale kolega na szkolnym komputerze sprawdzał o innej rozdzielczości ekranu i była strona po prawej.

1280x800 wyświetla sie poprawnie nie wiem jaka tam była rozdzielczość, ale to nie powinno wpływać jeżeli strona jest dobrze z CSSowana :wink:

Tam był coś około 1024 na coś…

Zrobiłem tą masakryczną czynność i zmieniłem na 1024x768 i rzeczywiście. Nie dość że równa do prawej, to jeszcze strona ma scroll poziomu, bo strona się nie mieści :wink:

Moim zdaniem winą jest:

position:absolute; top:0;left:10%;

10% lewego. Co przy mniejszych rozdzielczościach spycha Ci stronę w prawo :wink: Jedna z moich stron w divie okalającym stronę jest po prostu:

width: 734px;

margin: 0 auto;

margin-top: 45px;

Też zmieniłem rozdzielczość i rzeczywiście, teraz widzę jak okropnie to wygląda…

Co masz na myśli? Mam to gdzieś wstawić, poprawić coś, czy jak?

To mu nie pomoże w absolutnym pozycjonowaniu, moim zdaniem powinien od razu zmienić na relative i z dyńki będzie. Jak dla mnie to pozycjonowania absolutnego powinno się używać tylko dla elementów “wyjmowanych” z layout-u.

kostek135 - jak zmieniłem na “relative” to wszystko się posypało…

http://www.forumweb.pl/viewtopic.php?t=56415

Tam ci odpowiadamy, a ty tu na dobrych programach siedzisz i tam nie patrzysz. Jak Ci nie odpowiedzą na jednym forum dopiero pisz na drugim, a nie jednocześnie na dwóch

Nie masz dosłownie zmienić słów na “relative”, tylko zmienić generalny sposób pozycjonowania na relatywny podstawowe layouty można zakodować nawet nie używając słów relative itd. wystarczy float, clear.

soanvig - patrze na obydwóch forach jednocześnie.

kostek135 - ok, sprawdzę…