Wyśrodkowanie


(Blood King) #1

Robie swoją strone i narazie chciałbym umieścić strone z informacją o "statusie" strony, ale nie wiem jak wyśrodkować ten "obrazek". Chodzi mi o to, aby był on dokładnie na środku strony. Pewnie nie kapujecie mnie :stuck_out_tongue: Tutaj jest przykład tego co chcem otrzymać :stuck_out_tongue:


(system) #2

Wstaw na stronkę poniższy kod:

| kod, który ma być wycentrowany |

[/code]


(Monczkin) #3

Jest na środku strony - szczerze mówiąc, nie wiem o co biega :slight_smile:


(Misterdam) #4

Ta linka jest do przykładowego położenia grafiki jaką Korai chce uzyskać.

Korai jak chcesz uzyskać podobny efekt zajrzyj do źródła strony!


(Blood King) #5

kamil_b17 wielkie dzięki za pomoc :wink: Niech Ci bóg w dzieciach wynagrodzi :mrgreen:

http://www.koraisite.prv.pl :mrgreen:


(system) #6

Piszesz Monczkin , że nie wiesz jak to się stało, że na środku strony elementy zostają wyświetlone?? Nic prostszego... już wyjaśniam:

- znacznik [b]table[/b] wstawia nową tabelę,

 --- atrybut [b]width[/b] określa szerokość (w tym przypadku 100%),

 --- atrybut [b]height[/b] określa wysokość.

[code]

[/code]
  • są to zamknięcia znaczników; w przypadku tabel wymagane.

    • znacznik td wstawia nową kolumnę,

    --- atrybut width i height jak w przypadku znacznika table,

    --- atrybut align określa pozycję zawartości znacznika td w poziomie (center - wyśrodkowane, left - do lewej, right - do prawej),

    --- atrybut valign określa pozycję zawartości znacznika td w pionie (middle - do środka, top - do góry, bottom - do dołu).

    • znacznik tr wstawia nowy wiersz do tabeli.


(Thom Mosquito) #7

Tworzenie calej struktury tabeli tylko po to, aby ostatecznie zrobic w niej JEDNA komorke celem wysrodkowania tekstu/elementu??

Porazka...

Na poczatek polecalbym ten link: http://osiolki.net/tabelki/

Warto uwaznie wszystko poczytac.

A jak wysrodkowac tekst?

Rozwiazanie: style='text-align:center;'

tekst

A jak wysrodkowac element? Rozwiazanie: style='margin:0px auto;'

Warstwa o stalej szerokosci na srodku strony
[/code] div wycentrowany w pionie i w poziomie

lub rozwiazanie mniej przejrzyste, ale dzialajace takze w IE
    

Nastepny krok, to przeniesienie tych atrybotow do pliku css i wreszcie strony beda pisane kodem semantycznym. Zalecam poswiecic na to troche czasu, bo gdy juz sie pozna taka filozofie tworzenia stron, nie bedzie mozna sobie wyobrazic tworzenia i szybkiej/prostej przebudowy stron bez niej.

Calkowita zmiana design'u POPRAWNIE stworzonej strony, to nic innego, jak podlubanie wpliku CSS.

HTML ma zawierac TRESC, a nie informacje, w jaki sposob ta tresc wyswietlac.


(system) #8

Jak najbardziej zgadzam się z Tobą Mosquito , gdyż ja również uważam, że stosowanie styli na stronie jest bardzo pożyteczne i znacznie ułatwia pracę, ale przykład, który ja powyżej napisałem jest równie dobry, jeśli tylko tyle ma być na stronie, chociaż taki kod jest równie prosty i daje taki sam efekt:

kod, który ma być wycentrowany
[/code]

PS1. Stosując tabelki strona ładuje się dłużej (ale tylko w IE), gdyż zawartość tabeli pokazuje się dopiero po całkowitym wczytaniu całej tabeli (nie dzieje się to w czasie rzeczywistym).

PS2. Korzystając z elementu DIV warto też dodać element LAYER o tych samych atrybutach, gdyż niektóre przeglądarki interpretują tylko DIV, a niektóre tylko LAYER.


(Thom Mosquito) #9

CO do dlugosci wczytywania stron, to mi raczej by nie chodzilo o to, gdzie strona sie szybciej pojawi z powodów wspomnianych przez Ciebie, tylko o ilosc kodu. plik CSS moze byc jeden dla calego serwisu i bedzie wczytany raz. Pod tym wzgledem jest mniej kodu do wczytywania i pod tym wzgledem takie tworzenie stron jest wydajniejsze.

Skoro takze przyjmujesz, ze powinno sie tak tworzyc strony, to zwracam honor. Zle Ciebie ocenilem. Czyli rozumieim, ze taki prosty przyklad na tabelce podales zakladajac, ze uzytkownik jest poczatkujacy i nie ma co mu komplikowac zycia. Tutaj mimo wszystko wolalbym od razu na poczatku pokazywac i zachecac do css'a. Wtedy jest nadzieja, ze jednak kiedys bedzie w koncu mozna bez obaw tworzyc takie strony, bo FireFox bedzie mial 80-90% rynku :wink:

W ostatecznosci moze trzeba bedzie wiecej korzystac z xml'a :slight_smile:


(Blood King) #10

Ja sie zbytnio nie łapie w tym całym HTMLu i CSS. Mógłby ktoś z was mi napisac ten styl CSS, aby było wszsytko wyśrodkowane?


(system) #11

Żeby było prosto i poprawnie zalecam wykorzystanie poniższej metody: :D:D:D:D

tekst
[/code]


(Blood King) #12

I gdzie to wstawić?


(Piotrek Płatek) #13


(system) #14

Skrypt (czyli to, co jest w znaczniku SCRIPT ) wstawiasz w sekcji HEAD , do sekcji BODY doklejasz zdarzenie onLoad z funkcją odwołującą się do skryptu, a warstwę DIV wklejasz w sekcji BODY.

PS. O co ci M530 chodzi? Czy oto, aby całość zamieścić w sekcji BODY? Jeśli tak, to też tak może być (tz. nic się złego nie stanie), aczkolwiek polecałbym zastosowanie się do moich wskazówek.


(Piotrek Płatek) #15

Owszem, tak to zinterpretowałem :oops: Przepraszam jeśli wprowadziłem kogoś w błąd :slight_smile: