Witam, jestem tu pierwszy raz i kompletnie nic nie wiem o komputerach, a potrzebuje pomocy ; / No więc proszę dla mnie o cierpliwość, i wytłumaczenie wszystkiego krok po kroku, bym zrozumiała. Otóż chciałabym zainstalować sobie na komputerze grę, a mianowicie The Sims 2 z wszystkimi dodatkami, + The Sims 3 także ze wszystkimi dodatkami, których ma być ponoć 10. Oprócz dysku C posiadam jeszcze 2 inne: G i L. The Sims 2 mam już zainstalowane, nie pamiętam już na jakim dysku, ale chodzi o to, ze nie mam miejsca na dysku C, na zapis gier, zarówno ts2 jak i ts3. Cała jego pojemność to 48,8 GB a wolne miejsce to 4,73 GB. Nie wiem, ile potrzeba miejsca na zapis gry i czy mi wystarczy na ts2 i ts3 + wszystkie dodatki, ale z tego co wiem, to raczej nie ; / No więc, czy mi tego miejsca wystarczy, a jeśli nie, to da się jakoś stan gry zapisywać na jakimś innym dysku niż C, np. na tym na którym zainstalowana jest gra? No i, czy da się jakoś zwiększyć pojemność dysku C żeby mi tego miejsca wystarczyło? A może macie jeszcze jakieś pomysły?
Przeczyść kompa CCleaner’em: http://www.dobreprogramy.pl/CCleaner,Program,Windows,13061.html
W programie Narzędzia->Przywracanie systemu, zaznacz wszystko i usuń, potem czyścisz rejestr.
Program jest bezpieczny w użytku.
Napisz jakie pojemności mają te partycję. Jeśli mają odpowiednio dużą, to ja na Twoim miejscu odinstalowałbym TS2 i zainstalował ją oraz wszystkie dodatki na jednej z podanych partycji.
Jeśli natomiast musisz mieć instalację na dysku C: to na pewno z tych 45 GB zajętego miejsca większość to dane, które możesz przenieść na inne partycje. W ten sposób zyskasz trochę wolnego miejsca na dysku C. Popatrz dokładnie co masz na C i te dane (filmy, muzyka, dokumenty i inne podobne) przenieś na inne partycje jesli oczywiście masz taką możliwość.
Bez względu na instalację zapisane stany gry będą się tworzyć w na dysku C: w moich dokumentach.
Witam
można to jeszcze zrobić inaczej powiększyć tę partycje C kosztem tamtej np. G
tym programikiem
http://www.dobreprogramy.pl/EASEUS-Part … 12861.html
tutaj filmik instruktazowy
tutaj poradnik troche starszej wersji,ale tak samo się to wykonuje
Jakby się znała na tyle żeby dać sobie radę ze zmianą rozmiaru partycji to nie pytałaby się czy zmieszczą się zapisy gry.
Zrób tak jak radzili SzymonL i Starchris bo inaczej możesz coś zepsuć. Pamiętaj że pulpit to też prawdopodobnie dysk C.
Zapisane stany gier zawsze będą się tworzyć w “Moje Dokumenty”, jednak ten folder nie zawsze musi się znajdować na dysku C: - można to zmienić. Napisz jaki masz system, jeżeli W7 to można to w minute zmienić
Bez względu na system autora wątku ja bardzo chętnie się dowiem jak to zmienić, pracuje na Windowsie 7 i jeśli możesz to napisz.
Z tego co wiem to podczas instalacji TS można zmienić foldery gry.