Wyświetlające się reklamy na YT

Po zawirusowaniu komputera (Malwarebytes usunął ok. 900 zagrożeń ale teraz nic nie wykrywa) pojawiają się uciążliwe reklamy na YT i komputer działa niezwykle wolno. Bardzo proszę o pomoc w pozbyciu się tego syfu.

FRST.txt (65,6 KB)
Addition.txt (44,1 KB)
Shortcut.txt (38,9 KB)

1 polubienie

Posiadasz jedynie 4GB ramu, co przy otwarciu wielu programów albo kart w przeglądarce, będzie skutkowało spowolnieniem ich działania.

Radziłbym odinstalować wszystkie aplikacje od HP, a przed ich odinstalowaniem, zainstalować najnowsze sterowniki oraz odinstalować też preinstalowane programy typu Cyberlink

Ten procesor ma tylko 2 rdzenie(4 wątki) po 2GHz i dysk HDD więc to nie ma prawa działać dobrze pod windowsem 10.

Możesz przeskanować komputer w trybie awaryjnym za pomocą avasta i malwarebytes.

Na taki komputer najlepiej byłoby odinstalować Avasta(który jest jednym z najgorszych antywirusów) i zablokować Windows Defender(włączy się całkowicie gdy nie wykryje żadnego aktywnego antywirusa) i zostawić jedynie malwarebytes bez włączonej ochrony tylko do skanowania podejrzanych plików, ale z tego powodu że tyle wirusów było wykrytch to radziłbym zainstalowanie kaspersky free.

Prawdopodobnie windows update i telemetria muli komputer mocno.

Do wyłączania tych rzeczy polecam https://www.dobreprogramy.pl/DoNotSpy10,Program,Windows,65306.html

Najlepszym rozwiązaniem moim zdaniem byłoby przejście na lekkiego linuxa(np. Linux Mint Mate), ale skoro używasz Office 365 to może wydawać się to niemożliwe.

Pobierz, uruchom AdwCleaner i usuń wszystko co znajdzie.
Odinstaluj Avasta bo jak widać jest bezużyteczny.
Zmień przeglądarkę na Firefox albo Chromium, bo do Chrome lubi się coś przyplątać zawsze - to cena popularności.

@synaptyk
Nie przesadzaj. 4GB i ten procek spokojnie starczy. Kwestia tego śmietnika w aplikacjach i robactwa.

Ja sam mam Windowsa 10 4 GB ram i procek 3 Ghz u ciebie jest pełno syfu od HP sam miałem od nich drukarkę . U mnie Avast i Chromę działa jak burza zainstaluj dodatek do chrome o nazwie ublock origin . Pewnie Svchost.exe