Witam.
W jaki sposób wykonać w javascript, że po najechaniu na pole formularza typu textarea wyświetlił się jakiś napis ?
Wiem, że trzeba użyć onmouseover=“jakas_funkcja()”; teraz jak ta funkcja powinna wyglądać? lub w jaki inny sposób to rozwiązać?
Witam.
W jaki sposób wykonać w javascript, że po najechaniu na pole formularza typu textarea wyświetlił się jakiś napis ?
Wiem, że trzeba użyć onmouseover=“jakas_funkcja()”; teraz jak ta funkcja powinna wyglądać? lub w jaki inny sposób to rozwiązać?
onmouseover="this.value='jakiś napis'" onmouseout="this.value=''"
widzę, że dużo łatwiej to można rozwiązać, ale
taki błąd po wpisaniu:
Parse error: parse error, expecting ','' or‘;’’
całość tak wygląda:
o co chodzi?
być może dla textarea poprawniejsze jest
onmouseover="this.innerHTML='jakiś napis'" onmouseout="this.innerHTML=''"
ale jest z nim problem (po wpisaniu jakiegoś tekstu przestaje działać). Znowu zmiana ‘value’ działa mimo wpisywania tekstu (przynajmniej pod Firefoxem), ale nie znalazłem w dokumentacji takiego atrybutu dla textarea
.
poza tym albo nie słyszałem albo nie istnieje
więc albo (jedna linia tekstu)
albo tekst
z tego co mi wiadomo istnieje, a validator nie pokazuje błędu, wysokość i szerokość pola textarea jest ustalona w css.
hm, bo zmianie, nadal ten sam błąd.
dziękuję za pomoc.
edit: nawet po zmienieniu na type=“text”
Parse error: parse error, expecting ','' or‘;’’
editv2: zmieniłem teraz na może jest jakiś problem z cudzysłowami i apostrofami, wkleję całą linię od początku do końca:
'';
przy takim czymś jest błąd
To tylko moje przypuszczenie, ale jeżeli drukujesz ten kod na stronę z użyciem PHP to prawdopodobnie nie escapujesz (czy jak to się tam pisze
) znaków cudzysłowia albo apostrofu (zależnie od tego jak zapisujesz ciąg)
Powinno to być widoczne w edytorze kolorującym składnię. Jeżeli mam rację to przed tymi znakami ’ ", które kończą ciąg za wcześnie lub otwierają kolejny postaw \ (backslash).
edit:
'';
cols i rows ustaw sobie według potrzeb
okej, miałeś rację, postawienie backslashy pomogło.
serdecznie dziękuję za pomoc