Witam, myślałem że sobie z tym sam poradzę, jednakże nie wyszło.
Dodaj offset do zapytania czyli np
SELECT * FROM images WHERE gallery_name = 'gallery-1' ORDER BY id ASC LIMIT 6 OFFSET 6
Czyli wiersze zaczną się od 6 (albo 7nie pamiętam czy od 1 czy od 0 ) id (jeśli nadałem im klucz primary)
Ewentualnie 2 sposób
SELECT * FROM images WHERE gallery_name = 'gallery-1' WHERE id > 6 ORDER BY id ASC LIMIT 6
czekaj bo nie nadążam, zdjęcia trzymasz w bazie danych? czy to taki przykład? pokaż tabelę
Może to nie być koniecznie zdjęcie w bazie danych ale np ścieżka do pliku wraz z parasami do zdjęcia. Ale SQL też pozwala przechowywać BLOBy więc to nie jest problem, acz kol wiek odradzane to jest
no ja mam nadzieje, że blob nie będziesz wykorzystywał…
dobra, wyświetlasz pierwsze 6…
SELECT * FROM zdjecia LIMIT 6 OFFSET 0
potem kolejne 6…
SELECT * FROM zdjecia LIMIT6 OFFSET 6
kolejne 6
SELECT * FROM zdjecia LIMIT 6 OFFSET 12
musisz sobie w PHP generować zawsze… offset i przechowywać gdzieś tą zmienną, dalej pewnie już wiesz
A nie lepiej zamiast takich cyrków zrobić pagination?
http://phpgrid.com/example/set-pagination/
Generalnie przekazujesz wszystko i php samo ci to na strony podzieli.
A i nie używaj w zapytaniu * tylko wypisz tabele które cie inteesuja.
@StawikPiast: nie tabele, a pola (to do ostatniego zdania).
A ten Datagrid Pagination w PHP to jakiś poroniony pomysł pożal się boże programisty - zdajesz sobie sprawę, jak to będzie działać przy 50 tys. rekordów (a to nie jest wcale dużo) - wygląda na to, że ten skrypt wczytuje sobie cała bazę od razu (zapytanie tak sugeruje)!
Stronicowanie danych robi się po stronie użytkownika (JavaScriptem w przeglądarce), a dane pobiera dynamicznie (AJAX) partiami (bez potrzeby przeładowania strony).
częściowo zgadzam się z przedmówcą jednak “pola” to rolnik uprawia, w bazach danych są kolumny
mi się wydaję że ten datagrid to chyba jednak gdzieś dodaje sobie do zapytania limit i offset
jednak wygląda na to że kolega bielu00 dopiero się uczy więc wypadałoby samodzielnie napisać skrypt.
Zwracam honor - to rozwiązanie Datagrid Pagination na szczęście działa z użyciem OFFSET i LIMIT, więc nie obciąża mocno bazy danych. Faktem jest, że to jest strasznie duża “kobyła” (mam na myśli ilość kodu) i do prostych zastosowań oferuje przerost formy nad treścią (ale co kto lubi).
nawet nie chodzi o proste rozwiązania, rzeczywiście jak sie zajrzy do dokumentacji to jest sporo opcji, często pewnie zbednych i ja bym wolał napisać swój kod w kilku linijkach niż być zdanym na takie rozwiązania. No ale jak ktoś chce sobie tylko baze danych przeglądać i filtrować dane to czemu nie… może się przydać jako gotowe narzędzie. Ja tam w kohanie dużo pisałem i korzystałem z gotowych mechanizmów paginacji ale nie aż tak gotowych jak tutaj
W bazie oczywiście mamy kolumny w tabelach, zmęczony już byłem.
Co do konkretnego rozwiązania to nie wnikam które dokładnie. Po prostu podpowiadam że są gotowe mechanizmy paginacji i można je wykorzystać. Oczywiście mają one swoje ograniczenia i nie zawsze się nadają ale do wyświetlenia 20-30 obrazków wystarczą w zupełności.
Frameworki są właśnie po to żeby korzystać z gotowych klas i metod a nie wymyślać koło od nowa.