Wysyłanie formularza w html

Witam. Stworzyłem sobie formularz, żeby dodać go sobie na stronę, lecz na końcu prac pojawił się problem. A mianowicie, nie wiem jak zrobić, żeby formularz został wysłany. Przycisk wyślij jest, więc wszystko wygląda ok. Zastosowałem funkcję mailto, ale wymaga ona dobrze skonfigurowanego programu pocztowego na komputerze wysyłającego, a tego nie chcę wymagać od osób, które będą wypełniać ten formularz. Czy jest możliwość, aby ten formularz był wysyłany na PW administratora lub na maila, ale bez użycia programu pocztowego na komputerze wysyłającego?

Z góry dziękuję za pomoc.

Na PW administratora? To jest jakiś CMS, czy strona którą sam zbudowałeś od podstaw?

Jeśli stronę zbudowałeś sam, wysyłkę maila zrobisz za pomocą php, dokładniej funkcji mail() lub jakiejś klasy (phpmailer bodajże).

Stronę robił mój kolega, z którym ją prowadzę i teraz, żeby ją ulepszyć to zrobiłem właśnie ten formularz :wink:

Najprostrza forma

http://www.puma.pomorze.pl/porady-2.php#p02

ale serwer z php by się przydał.

Dodam jeszcze, że plik w którym jest podany wyżej skrypt, musi mieć rozszerzenie .php a nie .html :slight_smile:

Czyli mam zrobić plik php i wgrać go na serwer, tak? I jak to potem zastosować w formularzu?

Najlepiej zrób tak: cały plik z formularzem zamień na rozszerzenie .php. Do tego pliku dołącz skrypt podany wyżej (dostosuj go do swojego formularza-poczytaj o odbieraniu POST po stronie php). W formularzu, w dodaj method=“POST” oraz action=“nazwa_pliku_w_którym_jest_formularz.php”

Aha, dzięki :wink: Mam jeszcze tylko problem, że nie mogę dostosować treści maila, bo mogę ustawić żeby wysyłały się co najwyżej 3 pola, a ja potrzebuję na mailu treści dziewięciu.

Wszystkie pola formularza tzn. treść przypisujesz do zmiennej i ją określasz jako do wysłania.