Wysyłanie maila nie mając na serwerze zainstalowanego maila


(tomi001) #1

Mam takie pytanie jakiej funkcji użyć w PHP, albo clasy wolałbym jednak funkcji, żeby wysłać maila nie mając na serwerze zainstalowanego serwera SMTP.

Znalazłem jedynie coś takiego

<?

require_once('phpmailer/class.phpmailer.php');

$mail = new PHPMailer(true);

$mail->IsSMTP();

$mail->SMTPAuth = true; // enable SMTP authentication

$mail->SMTPSecure = „ssl"; // sets the prefix to the servier

$mail->Host = „smtp.gmail.com";

$mail->Port = 465;

$mail->Username = „nasz@gmail.com";

$mail->Password = „naszehaslo";

$mail->SetFrom('nasz@gmail.com', 'Nasze imie i nazwisko');

$mail->AddAddress(„email@adresata.pl"); // ADRESAT

$mail->Subject = 'To jest wiadomość testowa. Sprawdzam czcionki!';

$mail->AltBody = 'To view the message, please use an HTML compatible email viewer!';

$mail->MsgHTML(„Chcę sprawdzić czy działa poprawnie pokazywanie czcionek ąłłźćę ?

a teraz trochę html`u cośtam");

$mail->Send();

?>

Uzupełniłem potrzebne zmienne i to nie chce działać


(ra-v) #2

A jaki błąd wyświetla?

if( !$mail-Send() ){''
.print_r($mail-ErrorInfo,true).'';

(tomi001) #3

A to nic nie zwraca za to w logach błędów mam takie wpisy


(pain3hp) #4

nie wiem jakie masz łącze ale np na neostradzie to nie pójdzie. Jedynie w zasięgu LAN


(ra-v) #5

Programista początkujący jesteś;-)

Po prostu to co wpisałem wstaw zamiast tego co niżej w Twoim kodzie.

$mail->Send(); [/code]

(tomi001) #6

Poradziłem już sobie w inny sposób trzeba było ściągnąć klasę phpmailer.


(pain3hp) #7

no trudno jest zrobić obiekt klasy której się nie ma… Raczej nawet nikt o tym nie pomyslał że jej nie masz


(tomi001) #8

Tak teraz kodując mam problem bo cały czas użytkownik musi wpisywać adres serwera SMTP, a nie ma może jakiegoś globalnego serwera SMTP.


(mktos) #9

Nie ma. Albo ma swój albo musi skorzystać z cudzego żeby wysłać pocztę.