Wyszarzała opcja zainicjowania nowego dysku

Mam nowy dysk SSD (Patriot 120GB 2,5" SATA III), którego nie można zainicjować. W zarządzaniu komputerem opcja inicjacji jest wyszarzała zrzut%201 , a w programach typu MiniTool Partition Wizard Free 12.1 nic z dyskiem zrobić nie można (prawoklik i lewoklik nic nie dają): zrzut%202 .
Jakieś pomysły jak można zainicjować dysk?

Spróbuj tym Acronis Disk Director

Trochę szkoda mi wydać 40 dolców na pełną wersję, którą użyje tylko raz. Darmowa wersja programu działa tylko na woluminach, których rozmiar nie przekracza 100 MB.

Spróbuj podłączyć dysk do innego portu SATA lub przez kontroler USB. Patrząc po zagranicznych forach, jeśli dysk pokazuje status Unknown, Not Initialized i rozmiar 0,00 GB, to może być uszkodzony. Nawet jeśli opcja Zainicjuj dysk się odblokuje, to przy próbie partycjonowania GPT wystąpi błąd, że na dysku jest za mało miejsca na tę operację. Czy dysk nie jest padnięty?

Sprawdzałem na innych portach i przez USB efekt ten sam. Dysk jest nowy, prosto z x-kom.pl To możliwe aby był padnięty?

Możliwe. Na szczęście X-kom nie robi problemów z wymianą w ramach gwarancji. Idź do sklepu, od ręki dostaniesz nowy.

Na 100% walnięty dysk. Miałem tak samo na dysku Patriot 240GB. Tylko wymiana…