Total Commander przy kopiowaniu lub przenoszeniu pliku do katalogu,
w którym już znajduje się plik o tej samej nazwie, po wybraniu opcji “Automatycznie przemianuj skopiowane” pyta czy go zamienić lub czy zmienić nazwę.
Jeżeli plik w katalogu ma na końcu nazwy nr, w nawiasie np. nazwa filmu (2018) to
zmiana nazwy polega na zwiększeniu tego numeru o jeden, w tym przypadku nazwa filmu (2019).
Jak teraz znaleźć pliki o “identycznej nazwie” (taka opcja istnieje w TC), pomijając numer.
Chyba tu mógłby pomóc RegEx, a może jest inny sposób.
Ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać?
Jest to zaawansowana i przede wszystkim - szybka - wyszukiwarka plików. Obsługuje różne filtry, więc może sobie poradzi. Możesz też skonfigurować wyrażenia regularne, co również może się przydać.
Tu masz mój filmik nt. tej wyszukiwarki:
Opisuję i omawiam w nim podstawowe i najważniejsze opcje, z których ja korzystam i moim zdaniem są warte uwagi. Jeśli chodzi o wyrażenia regularne, to ja ci niestety nie pomogę, bo nie korzystam.
Nie wiem czy o to Ci chodzi, ale opcja wyszukaj i wpisujesz “nazwa filmu*.avi” i wyszuka Ci wszystkie pozycje z nazwą filmu, a gwiazdka to jakikolwiek ciąg znaków między nazwą, a rozszerzeniem - w tym wypadku dałem *.avi. Do ogarnięcia nawet w eksploratorze Windowsa. Nie wiem po co bawić się programami firm trzecich.
Najpierw spróbuj rady @LORDEK Być może idzie to ogarnąć przez eksploratora wbudowanego w system, ale ja korzystam często z Everything, bo jest ultraszybki.
Tak czytam i w sumie wystarczyło Ci wyszukać po prostu nazwy filmu, bez dopasowywania ciągu znaków. Co mam na myśli. Skoro masz multum plików o nazwach np. “Kiler.avi,” “Kiler(01).avi”, “Kiler(02).avi” itd. to wystarczy, że w wyszukiwarce wpiszesz “Kiler” i wszystkie pozycje powinny Ci się pokazać. Potem każdą nazwę z osobna sobie możesz edytować lub plik usunąć. To są trywialne czynności i nie wiem po co angażować kolejne aplikacje do tego. Znam ludzi, co commandera używają do zmiany nazwy pojedynczego pliku, który mają pod ręką i na widoku…
No to odwrotność. Skoro zostało dodane np. (01), (02) itp. to wpisz w wyszukiwarce *(*).avi i masz. Dowolny ciąg znaków do “(”, potem dowolny ciąg znaków do “)” i rozszerzenie. Zamiast .avi możesz wpisać “.*” jak rozszerzenia są różne, a najlepiej “.???”, gdzie jeden pytajnik to jeden znak.
Posortuj po nazwie i zaznacz wszystko oprócz pierwszego pliku. Proste. Ewentualnie posortuj pliki po czasie powstania. Skoro to są kopie to będą miały inny czas (późniejszy) niż oryginały. Potem wywalasz wszystko co Ci nie pasuje. Sorry, a nie wszystko da się w 100% zautomatyzować, a ty najwyraźniej szukasz 1-click solution.
Mam np. 10.000 image jpg
Są one ponumerowane:
imageA (1)
imageC (2)
imageK (3)
imageK (4) podczas kopiowania nowego pliku imageK (3), nazwa została zmieniona na imageK (4)
chciałbym wyszukać wszystkie te, których nazwy się powtarzają, tu imageK:
imageK (3)
imageK (4)
I to tyle.
To do głowy przychodzi mi tylko program AllDup - choć pewnie są inne, który wyszukuje duplikatów o podobnej nazwie opierając się na albo kilku pierwszych znakach, albo porównując jakiś procent całej nazwy - w zależności od potrzeb.