Wczoraj późnym wieczorem google zaczęło z partyzanta wywalać komunikat „Nasze systemy wykryły nietypowy ruch pochodzący z Twojej sieci komputerowej. Ta strona ma na celu sprawdzenie, czy to rzeczywiście Ty wysyłasz żądania, a nie robot”
Na Mozilli i Operze, których używam występuje. Nie dzieje się to jednak za każdym razem, ostatnio przydarzyło się z 10 minut temu i np. teraz sytuacja jest stabilna.
Jeśli się powtórzy to sprawdzę jak wygląda sytuacja bez Avasta.
Oczyszczę katalogi tymczasowe systemu i przeglądarek.
Hasła i zakładki pozostaną nienaruszone.
Jeśli aktualnie jesteś zalogowany na niektórych stronach, to po restarcie będziesz musiał ponownie się zalogować.
Pobierz ten plik i zapisz w katalogu z FRST, tzn. C:\Users\radek\Downloads fixlist.txt (1,3 KB) „Plik naprawczy został utworzony tylko dla Ciebie, nie należy go stosować na innym komputerze”
Uruchom FRST i kliknij Napraw, program wyłączy niepotrzebne procesy, zrobi Punkt Przywracania i zacznie pracę.
Masz możliwość sprawdzić, czy to samo pojawia się, gdy podłączysz się do innej sieci LAN, bądź WiFi (np z telefonu)?
Czy inne urządzenia korzystające z tego samego internetu też mają problem z Google?
Wpisz w pasku Chrome chrome://settings/content/notifications
Sprawdź adresy w sekcji Zezwalaj czy jest Captcha.info
Jeśli jest to usuń.
Uruchom CMD z Uprawnieniami administratora i wpisuj każdą linijkę osobno, zatwierdzając Enter. Zrób restart i sprawdź, czy problem występuje netsh winsock reset netsh int ip reset ipconfig /release ipconfig /renew
Trochę też pogrzebałem w archiwalnych wątkach w google, często dotykało to Vectry, którą również posiadam.
Zalogowałem się również na konto Google (na Mozilli i Chromie) i o dziwo póki co jest ok. Popróbuję jeszcze kilka razy z restartem i zobaczymy czy problem powróci.
E: Po 3 resetach i jednym zamknięciu systemu i uruchomieniu go - problem nie występuje. Totalnie już się pogubiłem co może być przyczyną
Ah no i oczywiście zapomniałbym. Dziękuję za poświęcony czas i pomoc, kłaniam się najniżej jak tylko potrafię
Aczkolwiek jeśli ktoś miałby jeszcze pomysł z której strony to ugryźć lub co może być przyczyną to wątek pozostawiam otwarty.
Dostajesz od operatora publiczny adres na routerze?
Może być tak, że jeśli otrzymujesz adres prywatny z puli CGNATu (czyli z jednego publicznego IP korzysta wiele klientów) to Google traktuje taki ruch podejrzanie i wyświetla captche.
Ogólnie Vectra i Multimedia to ostatnimi czasy straszny pierdzielnik, w zasadzie nie ma tygodnia, żeby internet nie leżał plackiem.
Zrobiłem dzisiaj już chyba wszystkie możliwe opcje, które wskazał kolega powyżej i które udało mi się odnaleźć w google czy na YT. Rezultatu dalej brak, więc pozostaje chyba tylko uderzyć bezpośrednio.
Bla bla bla, u Nas wszystko działa dobrze, bla bla wyczyść pamięć przeglądarki, bla bla bla IP zmieniane jest dynamicznie, nie mamy możliwości ręcznej zmiany, odłącz modem na 2 dni, wygaśnie dzierżawa, to przydzielimy Ci nowe IP, ewentualnie czekaj aż nastąpi zmiana i dostaniesz nowe.
No nic pozostaje chyba czekać aż rzeczywiście nastąpi wymiana adresów i dostanę nowe i czy to wtedy rozwiąże problem