Może na początku opiszę jak ta “wyszukiwarka” miała by działać.
Na mojej stronie znajduje się pole tekstowe gdzie możesz wpisać kod składający się z liter i cyfr.
Jeżeli wpiszesz np.: A0164 i wciśniesz enter to przeniesie Cię na podstronę a0164.html, a jak wpiszesz np.: 6C9364 to przeniesie Cię na podstronę 6c9364.html (oczywiście te podstrony wcześniej stworzę).
Chodzi o to że dany kod będzie przypisany do danej podstrony, a jeżeli ktoś wpisze kod który nie posiada podstrony to przenosi do wcześniej przygotowanej podstrony błędu.
Użyłem sposobu file_exists, lecz chyba to nie jest to czego szukam…
…chodzi mi o to, że mam przygotowane np.: 10 podstron i każda podstrona ma inną nazwę (nazwę konkretnego kodu) i jeżeli ktoś wpisze na głównej stronie w pole tekstowe np.: kod 12345 i wciśnie enter to przeniesie go do podstrony 12345.html (jeżeli oczywiście istnieje), a jeżeli wpisze kod 54321 a takiej podstrony nie przygotowywałem i jej po prostu nie ma więc, przenosi go do strony blad.html, gdzie wyświetli mu się pewne informacje, że kodu nie ma w systemie.
W jeden skrypt PHP mam wpisać 10 razy to samo? czyli:
$nazwa_pliku1 = '/podstrona/12345.html';
if (file_exists($nazwa_pliku)) {
echo "Plik $nazwa_pliku istnieje";
} else {
echo "Plik $nazwa_pliku nie istnieje";
}
$nazwa_pliku2 = '/podstrona/6789.html';
} else {
}
$nazwa_pliku3 = '/podstrona/834678.html';
} else {
}
i tak dalej, aż do 10 podstron...
Na stronie powinien być formularz z polem o nazwie “numer” formularz ustawiony na metodę POST a akcja na stronę z kodem PHP, przy czym kod PHP powinien być na początku pliku.
I gdy wpiszę na stronie głównej kod 12345 to przenosi mnie na stronę 12345.html, lecz jak wpisze inny kod (który nie istnieje) to także przenosi mnie na stronę 12345.html , dlaczego tak się dzieje?