Witam serdecznie i z góry przepraszam za błędy które mogę popełnić przypadkiem.
Sprawa jest następująca, posiadam wyszukiwarkę PHP która przeszukuje mi bazę danych MySql i chciał bym by po wpisaniu słowa którego nie ma w bazie dancych w danej tabeli wyskoczył napis “Nie znaleziono żadnych wyników dla $wyszukiwarka (zamiast $wyszukiwarka będzie słowo które wpisaliśmy)”.
Jestem jeszcze zielony w tych sprawach więc zwracam się z zapytaniem do was drodzy użytkownicy.
kod PHP wygląda następująco.
<?php
$bl=false;
if(isset($_POST['wyszukiwarka']) && $_POST['wyszukiwarka']!='tabele'){
$wyszukiwarka = $_POST['wyszukiwarka'];
$tabele = $_POST['tabele'];
$location = "localhost"; // database host (localhost)
$username = "root"; // mysql username
$password = "haslo"; //mysql password
$database = "baza"; //mysql database name
$conn = mysql_connect("$location","$username","$password");
if (!$conn) die ("Could not connect MySQL");
mysql_select_db($database) or die ("Could not open database");
mysql_query("SET NAMES 'utf8'");
if ($tabele == 'gry'){
$query = "SELECT zdjecie, title, opis FROM gry WHERE opis like '%".$wyszukiwarka."%' OR title like '%".$wyszukiwarka."%' order by id ASC";
}
elseif ($tabele == 'trainery'){
$query = "SELECT zdjecie, title, opis FROM trainery WHERE opis like '%".$wyszukiwarka."%' OR title like '%".$wyszukiwarka."%' order by id ASC";
}
elseif ($tabele == 'kody'){
$query = "SELECT zdjecie, title, opis FROM kody WHERE opis like '%".$wyszukiwarka."%' OR title like '%".$wyszukiwarka."%' order by id ASC";
}
elseif ($tabele == 'patche'){
$query = "SELECT zdjecie, title, opis FROM patche WHERE opis like '%".$wyszukiwarka."%' OR title like '%".$wyszukiwarka."%' order by id ASC";
}
elseif ($tabele == 'tapety'){
$query = "SELECT zdjecie, title, opis FROM tapety WHERE opis like '%".$wyszukiwarka."%' OR title like '%".$wyszukiwarka."%' order by id ASC";
}
elseif ($tabele == 'wszystko'){
$query = "SELECT zdjecie, title, opis FROM gry, trainery, kody, patche, tapety WHERE opis like '%".$wyszukiwarka."%' OR title like '%".$wyszukiwarka."%' order by id ASC";
}
$wynik = mysql_query($query);
if ($wynik && mysql_num_rows($wynik)) {
$liczba_rekordow = mysql_num_rows($wynik);
$policz_rekordy = 1;{
while ($rekord = mysql_fetch_assoc($wynik)) {
echo '
'; foreach($rekord as $zmienna => $wartosc) { echo iconv(‘UTF-8’, ‘ISO-8859-2’,$wartosc); } echo "
";} } } } ?>[/code]
czy może mi ktoś powiedzieć w którym miejscu mam to wpisać ?? i jak to wpisać by spełniło moje oczekiwania ?? Z góry dziękuję.
a to jednak jest troszke denerwójące dla osób odwiedzających taką stronę ponieważ po wpisaniu słowa nie wiedzą czy tego nie ma czy poprostu nie działa wyszukiwarka :(.