Hahaha!
Może jest z Wiśniewskim na ISS?
Rowerkiem to sobie jeżdzaj. Chcesz, ładnie, to siadaj i pedałuj.
Sam korzystam od czasu do czasu - czy to z ChatGPT, czy Gemini, ale uważać trzeba z tym, co zwraca, bo to czasem bzdury są - zwłaszcza, jak się zada jakieś absurdalne pytanie…
Basen może być pływacki, może być sanitarny, może być przeciwpożarowy. Porównanie do dnia, który nie istnieje można interpretować na wiele sposobów. Razem daje do dosyć dużą liczbę możliwych interpretacji tego zdania. Właśnie tak powstają te wszystkie Wszechświaty, w tym i taki, w którym w basenie czasoprzestrzennym zgubił się konkretny dzień
Fragment książki „Szum” Kahnemana:
Hahaha nawiązałem do pewnego artykułu. Typ testował sobie wyszukiwarki AI. Interesowało go, kiedy otworzą basen, nieopodal. Na stronie, nie było informacji, ale były informacje z poprzedniego zamknięcia, więc AI radośnie sobie wzięła datę i zmieniła rok. Z tym, że ta data, którą podała, nie tylko była wyssana z palca, ale nie bardzo realna. W całej dyskusji o AI w tych kilu tematach, o tym wspominałem.
Czyli był kontekst, który Ty znałeś ale którego nam tu nie podałeś. Podświadomie założyłeś, że skoro Ty to wiesz, to jest oczywiste i każdy to wie…
U ludzi, takie wypełnienie luk w pamięci, nazywa się konfabulowaniem
Nie. Po pierwsze, wspominałem w innym temacie, po drugie założyłem, że nie trudno się domyślić, o trzecie, byłem ciekawy, czy ktoś znajdzie. w końcu teraz są AI i bajery więc…
O nie, konfabulowanie, to ekstrapolacja domysłów, przypuszczeń, brania wybiórczych wyników, aby prefabrykować poglądy, że coś jest prawdą, na co brak dowodów. Masz np. przykład w postaci opowieści, że ludzie produkując CO2 powodują ocieplenie klimatu i zagładę planety. Kompletna, konfabulacja. Ale, jaka była opłacalna. Niestety, już nie tak jak kiedyś.
Właściwie, to przyszło mi do głowy pewne przemyślenie.Tak zupełnie serio, to myślę, że wyszukiwarki AI i samo AI doprowadzi do zmniejszenia ilości informacji w sieci. Spowoduje też spłycenie dostępnych. To już się dzieje, a ponieważ coraz mniej jest treści ludzkich, AI coraz bardziej są podatne na regresje.
Trochę, jak z obrabianiem zdjęć po kimś przez kolejne osoby.
Ps. [Link](Zapytałem AI o Poloneza z FSO. Tak sztuczna inteligencja chciała mnie oszukać - Auto Świat https://share.google/odidY3L2rZ2EKVvtd)