Sprawa wygląda następująco: Wytarła się naklejka z kluczem aktywacyjnym na spodzie lapka - coś tam jeszcze da się odczytać, ale nie całość - może z 8 znaków
( Partycja recovery została nieopatrznie usunięta jakiś czas temu >format< laptop jest najczęściej używany na kolanach niestety klucz nie został nigdzie zapisany ) Czy w razie “w” da się z Microsoftu uzyskać nowy klucz, lub odzyskać stary?
Technicznie nie ma najmniejszego problemu z wyciągnięciem klucza z systemu - nie wiem jak z legalnością (nie jestem pewny, czy dowód zakupu wystarcza jako dowód legalności oprogramowania Microsoft). Dlatego zawsze jest zalecane zaklejenie naklejki taśmą bezbarwną - znacznie to wydłuży widoczność. Mój lapek ma 2,5 roku i naklejka wygląda jak nowa.
WinKeyFinder - 10 x mniejszy i dedykowany głównie do odczytywania kluczy licencyjnych.
Klucz odczytany z fabrycznie zainstalowanego systemu albo odzyskanego z recovery będzie na 99,99% zupełnie inny od tego z naklejki na spodzie notebooka.
Bez telefonu do Microsoft raczej nie uda się aktywować tego klucza z pomocą czystej instalki OEMowej.
Nie ma szans na to, by uzyskać od Microsoft nowy klucz licencyjny.