Nie wklejajcie mi tu linków z allegro. Jaka jest różnica między przelewem tradycyjnym na poczcie ,a PayU bo nie mam kont w banku ,a normalnie pieniądze nawet tydzień szły ,a te PayU to podobno takie szybkie w 5 minut. I kiedy sprzedający dostaje wiadomość na maila? Jak kasa dojdzie czy od razu po zakupie przedmiotu
PayU to tak samo przelew, tyle że przez pośrednika. Czyli szybciej nie będzie. Chyba że wpłacisz nie na poczcie, a w banku, bez konta też chyba można.
przelew to przelew tylko te przez PayU są znacznie szybsze sklepy czy allegro mają automatycznie wypełniane formularze do przelewów przez PayU czyli samemu nic nie musisz wpisywać a przelew jest zaksięgowany nawet tego samego dnia
tylko że konto w PayU musiał byś załadować albo przelewem z banku albo na poczcie
to już chyba łatwiej było by sobie założyć konto internetowe w jakimś banku przelewy są równie szybkie jak przez PayU
Co z tego że formularz jest automatycznie wypełniony, skoro pani na poczcie to i tak ręcznie przeklepuje do komputera? Ewentualnie skanuje kod kreskowy, ale wiele to nie daje (tyle że krócej się stoi).
Jaka pani na poczcie wszystko się odbywa online przez przegladarkę
kolego mamy XXI wiek
XIX wiek? a ja myślałem że XXI. Payu jestszybkie choć ja i tak wolę za pobraniem jeśli coś kupuję (:
W sensie że jak? Gość ma włożyć kasę do napędu DVD, czy co? A może ktoś już wynalazł sposób na przesyłanie mailem paczek np. ze sprzętem komputerowym?
Bez konta w banku (lub ew. doładowanego konta w jakimś SkyCashu, czy czymś podobnym) płatności online dokonać nie sposób.
PayU o ile się nie mylę łączy się z kontem internetowym.
Co to dużo filozofować? PayU to po prostu system umożliwiający błyskawiczną opłatę za zakupy w sklepach internetowych, które z niego korzystają, pod warunkiem posiadania konta w banku lub karty kredytowej, które ten system wspiera. Kiedyś nazywało się to platnosci.pl, a inne usługi tego typu to przelewy24.pl i transferuj.pl.
no to pisałem wcześniej post przecież że konto PayU trzeba ładować na poczcie albo przelewem przez konto nie czytasz dokładnie
najlepiej to założyć konto internetowe w banku ma tą samą funkcje co PayU a do tego mogą na nie wpływać pieniądze na przykład wypłata jak ktoś pracuje itp można również korzystać w wpłatomatów czyli papierową gotówkę włożyć do maszyny (że tak napisze XD) i znajdzie się ona na koncie a tego PayU już nie ma
Nie ma czegoś takiego jak “konto PayU”, a już na pewno się go nie ładuje. Nie pomieszało Ci się czasem z PayPal?
Mi się wydaję że on właśnie pomieszał te dwa słowa PayU i PayPal … Osobiście wpłacam zawsze na allegro uzywając przelewu z PayU, szybsza wpłata i wiemy od razu kiedy odbiorca dostał kasę na konto. Choć podobno metoda z PayU jest mniej bezpieczna
no fakt pay pal mi się pomieszał PayU to tylko pośrednik
Mniej bezpieczna raczej nie jest. Niby kasa przechodzi przez “ręce” PayU, ale przecież jej sobie nie zwiną, bo by wyszło i nikt by z tego więcej nie korzystał.
Bez konta internetowego tak czy inaczej kasę trzeba wpłacić na poczcie, więc nie wiem, co tutaj ma być szybciej. Jak chcesz dostać coś szybko, to wybierasz płatność za pobraniem (tak jest zresztą dużo bezpieczniej), ew. możesz dopytać się sprzedawcy, czy nie wyśle ci zakupionej rzeczy, jak prześlesz mu skan potwierdzenia wpłaty.
Albo zamiast poczty wpłacasz w placówce banku, wtedy pieniądze dojdą na następny dzień roboczy, ale niektóre banki nie mającym konta naliczają prowizję nawet rzędu 10 zł.
Nic nie przechodzi przez ręce PayU, oni są takim jakby integratorem różnych banków i wtedy na stronie www implementuje się tylko system PayU, inaczej byś musiał każdą płatność i każdy bank implementować osobno, oni dają 1 narzędzie które integrujesz ze swoją stroną a nie 20 róznych które byś musiał dodawać ręcznie sam. To jest tylko mechanizm integrujący różne płatności w jedno i dający twórcom stron jedno narzędzie do tego.
Hm… Płaciłem kiedyś przez to i pieniądze wpłacałem na konto PayU.