Wzmacniacz sygnału WiFi

Witam. Kupiłem dzisiaj wzmacniacz sygnału WiFi firmy TP-Link model TL-WN823N. Zainstalowałem sterowniki, zakończyłem instalację. Po jej zakończeniu powinno otworzyć się okienko z menu TP link, gdzie miałem wybrać sobie sieć, z którą chcę się połączyć. Niestety, na Windows 8 i 10 to okienko się nie pojawia. Moje pytanie brzmi więc: w jaki sposób mam się teraz połączyć z internetem wykorzystując to urządzenie? Proszę o pomoc, bo coraz bardziej drażni mnie wyrzucenie 15 Euro w błoto.

Zacznijmy od tego, że urządzenie które kupiłeś to karta sieciowa Wifi, a nie wzmacniasz sygnału. Ten model nie jest udany, ma słaby zasięg (czego można się spodziewać po wersjach mini) i jest problematyczny w konfiguracji.

Pobierz najnowsze sterowniki pod windows 8.1 www.tp-link.com.pl/resources/software/TL-WN823N_V1_140918.zip a poprzednie usuń z poziomu menadżera urządzeń czy panelu sterowania. Najlepiej nowe stery wgraj ręcznie przez menadżer urządzeń http://www.centrumxp.pl/WindowsVista/1219,Reczna-instalacja-sterownikow.aspx bez żadnych dodatków od Tp-Linka.

Czyli mam odinstalować te sterowniki, które zainstalowałem z płyty? Ja mam WINDOWSA 10, nie 8,1 i nie Vistę.

Tak, obecne sterowniki usuń i po restarcie wgraj te. Najlepiej ręcznie przez menadżer urządzeń. Poradnik jest przykładem abyś wiedział jak to zrobić, opcje są takie same dla visty jak i win 10, podobnie sterowniki. Te od 8.1 powinny pasować do 10.

Gdy pobiorę te sterowniki, co dalej? Ja to kupiłem w Holandii, więc ciężko było mi się dogadać z konsultantem w sklepie. Jak mam się połączyć z netem z pomocą tego urządzenia?

Już trzeci raz piszę, że usuwasz obecne i instalujesz te ze strony TP-Linka. Możesz zrobić to tradycyjnie przez instalator lub przez menadżer. Po prawidłowym wgraniu sterowników powinieneś mieć koło zegara ikonkę z połączeniami sieci bezprzewodowej, skąd łatwo będziesz się mógł połączyć.

Choć jak mówiłem to problematyczna karta, lepiej było wziąć np. TP-Linka 822N w podobnej cenie.

Czyli wystarczy podłączyć urządzenie, zainstalować sterowniki i połączyć się z wybraną siecią? W jaki w ogóle sposób to urządzenie (karta jak napisałeś) może sprawić, że będę miał lepszy zasięg? Gdy podłączyłem to urządzenie i połączyłem się z siecią, nie było żadnej różnicy w porównaniu z brakiem tego urządzenia…

Jeśli chcesz zyskać na zasięgu wifi to na pewno pomyliłeś urządzenia, bo ta karta służy do odbierania internetu. Do poprawy zasięgu są reapeatery.

To nie ja się pomyliłem, tylko pracownik MediaMarkt, który angielskiego uczył się z bajek na Cartoon Network źle mi to wytłumaczył. Czyli to jest po prostu zwykła karta, która nieco lepiej odbiera internet, niż standardowa?

To zwykła karta sieciowa WiFi na USB, żaden szczególny model o poprawionym zasięgu. Prędzej leżak magazynowy, bo to kiepska karta jak już wspominałem.

Okej. Czyli muszę kupić niejaki reapeator. Są takie urządzenia na USB? Możesz mi jakiś polecić?

Chodzi o tego typu urządzonko http://www.tp-link.com.pl/products/details/cat-10_TL-WA854RE.html Podłączasz go w dowolnym miejscu pomiędzy routerem a sprzętem, którego zasięg wifi chcesz polepszyć.

Bardziej chciałbym coś na USB. Widzę, że też są dostępne na rynku.

Wzmacniacza wifi na USB jeszcze nie spotkałem. Podany TP-Link jest banalnie prosty w konfiguracji. Można to wykonać przyciskając tylko przycisk na reapeaterze oraz routerze i urządzenia same się dogadają lub przejść kreator, gdzie wybieramy najpierw kraj, potem skanowany jest eter i wyświetla się lista sieci wifi w okolicy. Wybieramy naszą, której zasięg chcemy powiększyć i podajemy hasło. Po zaakceptowaniu ustawień i odczekaniu 2min na zapisanie ustawień reapeater jest skonfigurowany i poszerza zasięg naszej sieci wifi.

Chodzi o to, że ja nie mam dostępu do routera. Mieszkam w hotelu i właśnie z hotelowym internetem jest problem. Przy drzwiach mojego pokoju mam 3 kreski, ale w samym pokoju mam tylko 1 i bardzo często mnie rozłącza (zwłaszcza wtedy, gdy odpalam kilka kart naraz). Problemem też jest koszt takiego urządzenia. Tutaj muszę wydać na to około 20-40 Euro, a ja zostaję tutaj prawdopodobnie tylko na 2 tygodnie jeszcze. Zakup tego byłby nieekonomiczny, dlatego liczyłem na to, że tanio kupię jakąś antenkę na USB, która mi pomoże. Klasycznie jednak nie miałem racji.

A jak odbierasz internet obecnie, przez wbudowaną kartę w laptopie?

Tak właśnie robiłem. Teraz podłączyłem sobie tę zewnętrzną kartę (w końcu wyrzuciłem na nią 13 Euro). W sumie nawet nie wiem, czy ona działa. Ale tak, wcześniej łączyłem się przez kartę wbudowaną.

To co możesz zrobić bez wymiany sprzętu to sprawdź na której karcie masz lepszy zasięg i tej używaj, dodatkowo w menadżerze urządzeń na niektórych kartach jest ustawienie agresywność mobilności http://netdiag.pl/artykuly/wifi_config/nic_config.png Ustawiasz wtedy na najwyższy poziom zamiast domyślnego pośredniego. Antenki ani w karcie, którą kupiłeś ani tej wbudowanej w komputer nie wymienisz.

Zasięg na obu jest taki sam, chociaż przez chwilę na tej zewnętrznej były 3 kreski. Ja mam takie pytanie… Jeżeli zainstalowałem sterowniki i podpiąłem tę kartę, laptop automatycznie korzysta z tej podpiętej czy mam jakoś wybrać, z której karty ma korzystać?

Najpewniej korzystasz z zewnętrznej, możesz integre wyłączyć w menadżerze urządzeń, wtedy będziesz całkiem pewny.