Wzorce projektowe - jakiś dobry prosty kurs na ten temat

Witam,

Próbowałem już kilka razy zrozumieć na czym polega wzorzec projektowy w programowaniu. Rozumiem że są to jak by przetestowane schematy gotowych rozwiązań określonych problemów programistycznych. Tylko nie potrafię załapać jak to wykorzystywać w programowaniu. Znacie jakieś dobre materiały, przykłady wytłumaczone w prosty przystępny sposób tak żeby zrozumiała to osoba laik w tym temacie. Pisałem trochę w php ale tylko w tak zwanym strukturalnym php nie obiektowym.      

Wzorce projektowe dotyczą głównie programowania zorientowanego obiektowo.

Polecam tą pozycję moim zdaniem najlepsza: http://helion.pl/ksiazki/wzorce-projektowe-elementy-oprogramowania-obiektowego-wielokrotnego-uzytku-erich-gamma-richard-helm-ralph-johnson-john-m,wzoele.htm

IMO na początku “kariery” uczenie się wzorców projektowych ma nieszczególnie wielki sens. Kiedyś miałem dokładnie tak samo - czytałem i chociaż rozumiałem same konstrukcje, nie mogłem załapać po co to wszystko. Dopiero przy nieco większym doświadczeniu i n-tym rzeczywistym napotkaniu na ten sam problem, człowiek doznaje olśnienia i wszystko przychodzi samo.

Używanie wzorców w małych projektów mija się z celem w większości wypadków. Ale jeśli chcesz sobie przećwiczyć, to polecam Design Patterns for dummies.

Spróbuj może z Head First Design Patterns. Tylko ostrzegam, że to bardzo specyficzna książka.