Wzrost temperatury procesora i wyłączanie się monitora

No czeka, czeka.

Chciałem zakupić nowy procesor, a dokładniej to ten: http://allegro.pl/intel-core2-duo-e6750 … source=mlt

Dają też chłodzenie gratis Spire lub LC Power. Wybrać któryś z tych czy lepiej kupić osobno?

Osobno to może coś takiego:

http://allegro.pl/silentiumpc-pro-he924 … 43271.html

Następnym razem posmaruj 1/5 powierzchni cpu, jak nałożysz radiator to pasta sama się rozsmaruje, tworząc cienką warstwę.

Hej,

Dobry sposób - trzeba tylko pamiętać, by radiator zakładać od góry i trafić nim w środek, tak by pasta rozłożyła się równomiernie. W innym przypadku część procesora może być przykryta pastą, a część nie, co oczywiście przełoży się na temperatury.

Pozdrawiam,

Dimatheus

Czyli wystarczy na środek dać trochę pasty i nałożyć radiator tak by ją rozsmarował? Czy zrobić X albo jakieś paski?

Kolego podałem Ci link do artykułu opisującego właściwości past termo-przewodzących oraz sposoby ich nakładania. Przeczytaj!

Hej,

Pełna dowolność. Unikać tylko smarowania samego radiatora i stosowania metody “ziarenka”, czyli niewielkiej kropki na samym środku - te sposoby generalnie dają gorsze rezultaty, bo pasty jest za mało. Najlepiej więc posmarować i procesor, i radiator. Czy krzyżyk, czy standard, czy dwa paski - w zasadzie bez różnicy, bo i różnica w późniejszych wynikach (1 stopień) to granica błędu pomiaru.

Pozdrawiam,

Dimatheus

Nowy Cooler zamontowany (SilentiumPC Spartan PRO HE924) i temperatury są b. niskie. Wszystko fajnie ale problem z monitorem ciągle jest :frowning: . Na początku myślałem że to przez te temperatury ale jednak to nie jest to. Czy ktoś ma jakieś sugestie?

Dodam jeszcze że monitor wyłącza się tylko przy większym użytkowaniu, np. jak gram. Monitor robi się czarny po czym jest napis “Tryb Oszczędny”.

Możliwe jest to że monitor jest za stary na aktualną kartę graficzną. Od czasu kiedy ją mam właśnie są problemy z monitorem. Mam specjalny kabel VGA>DVI ponieważ mój monitor nie ma wejścia HDMI.

Najczęściej takie efekty daje padająca karta, lub zasilacz z niestabilnymi napięciami.

Sprawdź za pomocą programu furmark lub occt czy karta graficzna się nie przegrzewa.

Karta nie przekracza 40*C. Przy włączonym Firefox i FurMark jest 39*C maksymalnie. O przegrzewanie się nie ma mowy.

Do testu włączyłem grę Minecraft (przy niej też mi się wyłącza) i temp. wynosiła 41*C. Jak pisałem w pierwszym poście zasilacz jest nowy więc raczej nie jest to wina zasilacza. Do karty graficznej jest podpięte dodatkowe zasilanie.

Może to wina monitora? Może jest za stary na tą kartę? Ma on już swoje lata.

Dodane 20.07.2013 (So) 14:03

Problem rozwiązany.

Miałem źle podłączony dodatkowy zasilacz do karty.