Mam tak wielką zagadkę dotyczącą komputera, że nikt z was takiej nie miał i kto wskaże przyczynę i rozwiązanie wysyłam 100 zł.
Od już miesiąca zmagam się z problemem z Microsoft Flight Simulator 2020. Kupiłem nowego kompa, na którym działał przez tydzien owy symulator bez zająknięcia. Potem zaczęły się zawieszki, robiłem już kilkadziesiąt testów, wszystkiego co mogłem i wpadłem na przyczynę.
Oto moja karta muzyczna:
EMU1616m
Jest to rewelacyjna karta muzyczna, jednakże od wielu lat są problemy ze sterownikami. Trzeba robić kombinacje alpejskie, żeby ją zainstalować w Windows 10/11, bo od lat nie jest wspierana przez Creative.
Wczoraj mnie olśniło, jedyną rzeczą, której nie było w kompie przez ten tydzień, kiedy działał symulator bez zarzutów była właśnie ta karta, bo jeszcze była w starym kompie.
Co więc zrobiłem? Wyciągnałem ją z płyty głównej, odpaliłem symulator i DZIAŁA! Szok i niedowierzanie, tyle tygodni męczarni, szukania rozwiązań, przeklinanie Microsoftu, a okazuje się, że problemem jest ta karta. Zrobiłem kilkanaście testów od wczoraj i wynik jest jednoznaczny. Wszystko wskazuje na tą kartę i nie pomaga, gdy:
- odinstaluje sterowniki od EMU
- wyłącze w menedżerze urządzeń EMU
- wybiore inną kartę w zasobniku Windows (np wbudowaną w płytę)
- nie pomaga odłączenie karty PCIe od tego panelu widocznego na zdjęciu z pokrętłami
Symulator się wiesza od razu.
Jedynym rozwiązaniem na chwilę obecną jest wyciągnięcie karty EMU fizycznie z komputera.
Czy ktoś może racjonalnie mi podpowiedzieć, co tu się odwala?
- Czy to karta zabiera zasoby PCIexpress i np. karta graficzna szaleje?
- Czy to karta muzyczna może pobierać taki prąd, że zasilacz nie daje rady i jest niestabilny?
- Czy karta muzyczna jest tak stara, że nie polubiła się z moją płytą główną?
Dodatkowe informacje:
-
Komputer
– AMD Ryzen 9 3950x
– MSI RTX 2070 SUPER GAMING X TRIO
– 64 GB RAM
– FRACTAL DESIGN Ion+ 660W
– Asrock x570 Steel Legend -
Temperatury
– W idle 40-50
– W symulatorze 60-65
– W stresie 80-90 -
Ciekawostki
– Im większe ustawienia (ultra, 5k) na symulatorze (z kartą muz w środku), tym zawiesza się już w menu.
– Im mniejsze ustawienia (low) na symulatorze (z kartą muz w środku), tym mniejsze prawdopodobieństwo zawieszenia, ale występuje - po 5, 10, 15 minutach.
– Bez karty muzycznej w środku symulator na ultra pracuje bez zawieszek.
– MSI Kombustor podczas stresu na najwyższych możliwych ustawieniach, z temperaturami 90 stopni nie zawiesił się ani razu (z kartą i bez karty - prawdopodobnie dlatego, że MSI Kombustor jest tylko test grafiki, nie ma dźwięku).
– Powyższe testy i obserwacje robiłem po kilka lub kilkanaście razy od 3 tygodni, zatem nie jest to przypadek.
– Karta EMU poza tym działa bez zarzutu, świetnie odtwarza dźwięk, nie zawiesza systemu.