witam , mam Quada i nieiwem co lepej zanstalowac system 64 czy 32 bitowy ? czy jest duza roznica w praktyce ??
Już były setki wątków na ten temat… x64 lepiej.
Masz 4GB ramu, albo planujesz tyle kupić - x64
Nie chcesz mieć 4GB ramu - x86
Nie do końca tak, większość aplikacji 64bit działa znacznie wydajniej niż ich 32bit odpowiedniki. Ale musisz się też liczyć z tym, że część oprogramowania, zwłaszcza starszego może mieć problemy z działaniem nawet w trybie zgodności.
w praktyce taka, że masz źle napisany temat…
x64 to procesory z rodziny x86… tak samo jak x32…
x86 to rodzina procesorów a x32 i x64 to oznaczenie bitów…
ogólnie architektura 64 powinna działać szybciej a programy 32bitowe powinny działać tak samo jak byś miał procka 32bity… ale jest takie ale, że wiele urządzeń nie ma napisanych sterowników pod architekturę 64bit…
to akurat wiem jzu mialem z tym problem jak kiedys wgralem Wn XP 64 bit i muzy niebylo
ale teraz myslalem ze juz wiekszosc programow czy sterow jest pod architekture 64 bitowa …
Ja używam już od ponad roku x64 systemów tylko i wyłącznie x64 i nie miałem z nimi najmniejszych problemów, sterowniki też wszystkie jak najbardziej poprawnie działają.
moge się zgodzić Spectator , miałem Viste HP x64 i nie miałem ŻADNEGO problem ze sterami ( pare gierek nie działa, ale to nieliczne (przynajmniej u mnie ))