Planuję zmianę procesora i na stronie intela podane jest przy tytułowym procku iż obsługuje DirectX 11.2. Czy to ma oznaczać iż nie obsłuży lub będą jakieś problemy z wersją 12?
A będziesz zintegrowaną grafikę używać przy Dx12?
Może taka sytuacja mieć miejsce gdy np. dedykowaną oddam do serwisu albo nie będę jej po prostu używał przez jakiś czas i będzie wypięta a Dx12 już będzie zainstalowany. Albo sprzedam lub mi się zepsuje a nowej nie kupię, bo nie będę potrzebował. W ostatnich 2 wypadkach, to pewnie zrobiłbym downgrade do dx11 ale w pozostałych się nie opłaca.
Dywagowanie nad tym czy zintegrowana karta w tym procesorze (serwerowym!) obsługuje Dx12, 11, 11.2 czy jakąkolwiek inną wersję nie ma zupełnie sensu. To jest karta do wyświetlania pulpitu, ewentualnie video.
Nie zagrasz na niej w nic co wymagałoby/obsługiwałoby Dx12.
Jeśli rozważasz przypadek w którym sprzedajesz kartę dedykowaną, bo ci nie będzie potrzebna, lub nie wymienisz jej na inną po ewentualnym zepsuciu się starej, oznacza, że coś takiego jak Dx12 powinno być dla ciebie sprawą drugorzędną (bo tylko w dedykowanej karcie obsługa tych bibliotek ma sens).
Ale odpowiadając na twoje pytanie: nie, nie obsłuży tej wersji DirectX i funkcji z nią związanych.
To jeszcze zapytam odnośnie karty dedykowanej, którą chce zakupić lada dzień. Czy karta KFA2 RTX 2060 SUPER mająca w opisie iż obsługuje DX12 a nie ma nic o DX11 oznacza, że muszę mieć do niej Windowsa 10 + DX12 czy wystarczy Win7 z DX11?
Jeśli karta obsługuje DirectX 12 to obsługuje też wszystkie poprzednie wersje.
Jeśli chcesz skorzystać z DirectX 12 to oprócz karty musisz mieć odpowiedni system, czyli Windows 10 lub 11.
Jeśli zainstalujesz Windows 7 (lub 8) z tą kartą to będziesz miał tylko DirectX 11.
Domyślnie tak jest i długo tak było ale microsoft udostępnił jakiś czas temu DX12 dla Windows 7. Jak to działa, nie wiem ale czytałem iż jest dostępna ta wersja DX dla Win7
Skąd takie informacje?
Z internetu Tu przykładowy link
Wszędzie w tych newsach jest napisane „będzie”, „trafi”.
Nic takiego nie miało miejsca, przynajmniej nie w formie klasycznego instalatora czy aktualizacji w Windows Update.
Nie ma instalatora. Implemetacje dx12 dla win7 w grach muszą robić ręcznie developerzy dla każdej gry osobno
I chyba zrobili to tylko CDP i Blizzard z w Cyberpunku i World of Warcraft.
Także jeśli chcesz korzystać z DX12 to tylko Windows 10 lub 11.
W moim wypadku tak (akurat zgadłeś), bo nie jestem ani fanem tych gier ani generalnie gier. Czytałem coś właśnie o implementacjach do gier ale sądziłem, że instalator jakiś też jest a to jest tylko ukłon microsoftu w kierunku producentów gier. Zostaję zatem przy DX11.
I nie ma żadnych problemów z tym związanych?
Oczywiście że nie. To tylko kwestia systemu, no i gry którą uruchamiasz.
To znaczy problemy mogą wystąpić z konkretną grą, ale jest to kwestia samej gry (np. bardzo starej) i jej kompatybilności z nowszym systemem, a nie obsługi starszej wersji DirectX przez samą kartę graficzną.
Pamiętaj też, że NVIDIA od roku nie wydaje już nowych sterowników dla Windows 7/8. To znaczy wydaje ale są to sterowniki tylko z poprawkami bezpieczeństwa.
Co to może oznaczać w praktyce? Pytam ogólnie ale głównie o kwestie wykorzystania karty do edycji/kompresji wideo, do programów z grafiką 3D i 2D.
W chwili obecnej nie ma to większego znaczenia, ale podejrzewam że za kilka lat (zakładając że będziesz upierał się przy Windows 7) część programów, lub ich funkcji, przestanie poprawnie działać. Chociaż nieaktualny sterownik karty graficznej to będzie raczej najmniejszy problem. Większym będzie samo oprogramowanie które będzie wymagało nowszego systemu operacyjnego.
Nie przejmowałbym się aż tak samym sterownikiem (to będzie mieć bardziej znaczenie w grach a nie w programach wideo/graficznych), ale oczywiście trzeba mieć świadomość tego że będzie się coraz bardziej „starzał”.
A wraz z nim Windows 7 i ja sam
Ok. zatem nie ma problemu, karta już doszła a procesor w drodze. Pozdrawiam i dzięki za poświęcony czas.
Ten temat został automatycznie zamknięty 90 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.