Xeon x5450 OC

Hej mam cpu xeona x5450 plyta glowna asus p5k 6gb ram geil ddr 2 zasilacz hiper type r mk 2 680w… Chlodzenie spartan 3 lt Chce go troche podkrecic…
Podnioslem jak narazie tylko fsb… I przy tylu jest stabilnie, wiecej w occt wywala błędy… W zalaczonych zdjeciach widac moje ustawienia biosu… Co mogę tam jeszcze podbić… Napiecia itp zeby tak dojść do 3.5-3.6 Ghz

Wg mnie zmiana CPU Voltage z auto na manual, podbij o 0,1 i zobacz czy pozwoli podbić FSB.
Jak coś tu instrukcja:

Błędy wywala pewnie przez RAM. Obniż mnożnik, żebyś miał nie więcej niż 800 MHz.
PCIE ustaw sztywno na 100 MHz. Teraz sprawdź stabilność (tzn daj trochę więcej niż 360), aby wykluczyć niestabilność pamięci.
X5450 pójdzie na FSB 400 tylko napięcie trzeba podnieść. Wcześniej daj screen z CPU-Z, żeby zobaczyć ile płyta Ci ustawiła dla 360. Jeśli zdecydujesz się na FSB 400 to nie zostawiaj napięć na auto, bo będą za wysokie.

Ustawilem fsb na 370 i obniżyłem mnoznik pamięci… Napięcia auto…
W occt wywala błędy…

Czas chyba zwiększyć napięcia ale które i na ile?

Screen z cpu-z

CPU voltage daj na 1,3V i pokaż screen z CPUZ

Napięcie ustawione na sztywno na 1.3v a w cpu-z jest tak samo jak na auto czyli 1.24
W occt nadal wywala błąd ale tym razem po 3 min a wczesciej test nie trwal wiecej jak minute

A jak ustawisz 1,35V?

Ustawielm na 1.35 i w cpu-z pokazuje 1.28…
Dziwne jest to ze podczas testu np w occt napięcie procesora spada do 1.2v…

Wina zasilacza? Czy za slaba sekcja zasilania plyty głównej?

Wszystko w normie, pod obciążeniem zawsze napięcie spada.
Na 1,35 jest stabilny?

Nadal wywala błędy w occt

To podnieś napięcie na 1,4V i sprawdź.

Na 1.4v to samo…
Jeszcze jakieś pomysły?

To dziwne, na 1,4V przy tym taktowaniu powinien być stabilny.
Jakie masz opcje w CPU PLL Voltage, FSB termination voltage, NB Voltage? Pokaż zdjęcia.

Tam mam napiecia na auto…
Na jakie ustawić?

Nie pokazałeś jakie masz do wyboru.

Sprawdź stabilność przy: CPU Voltage na 1,4V, FSB termination voltage 1,3V, NB voltage 1,4V

I ciagle bez zmian… Koncza sie chyba pomysly…
Czy jeszcze jest jakas nadzieja?

Podnieś jeszcze CPU Voltage na 1,45V.

Jeśli to nic nie da to chyba zostaje tylko zaryzykować skok na FSB 400, tylko nie jestem pewny czy normalnie przez FSB frequency czy przez FSB strap to north bridge (pokaż co masz tutaj do wyboru). Zanim to zrobisz to ogarnij sobie jak się resetuję płytę zworką, bo może nie będzie chciał się włączyć.

Temperatury oczywiście masz pod kontrolą?