Smartfon mocniej się grzeje, szczególnie od strony wyświetlacza.
Poszukałem zdjęć tej płyty głównej od wewnętrznej strony, wygląda to mniej więcej tak:
Płyta od strony pianek dochodzi do takiego metalu zaraz za wyświetlaczem.
Pianki jak wynika z tego materiału wideo mają za zadanie niwelować nacisk.
Tutaj to jest widoczne: https://youtu.be/Bf0G5R2eOCw?t=1265
Raczej przenosi ciepło na metal, ale z pewnym opóźnieniem, bo pianka. Osobiście wolałbym, żeby szybciej zabierało ciepło, z tym, że wtedy będzie cieplejszy telefon i później włączy się throttling.
Ale ten chip z tego co czytam lubił padać od przegrzania. Po podgrzaniu widzę, że zamieniali te pianki na termopady, żeby dłużej wytrzymało.
Tylko wtedy bez tego druciarstwa z pastą. Termopady co najmniej dyszki bym dał, albo nawet czternastki.
Hmmm. Pomysł dobry. Na jednym wideo rosyjskojęzycznym gość te oryginalne pianki oczyścił i zmieniał tylko pastę na nową i temperatury znacząco spadły.
Ktoś w komentarzu się zapytał, czemu nie termopady, to powiedział, że raz ze względu na powierzchnię styku, a dwa trwałość sprawności odprowadzania ciepła, twardnieją względnie szybko.
Teraz mam dylemat.
Pastę i to dosyć dobrą mam, IPA jest, a termopady tak jak mówisz 10/14 musiałbym jakieś ewentualnie kupić, tylko na nich się niestety nie znam.
Z padaniem od przegrzania chyba Ci się pomyliło ze słynnym Snapdragonem 801 dlatego wtedy sobie też odpuściłem zakup.
Kup Gelid GC-Extreme. Wytrzymają ci kilka lat, mają odprowadzanie ciepła zbliżone do dobrej pasty, a powierzchnia, wytniesz na cały chip.
Tam gdzie czytałem o tych termopadach, to było kilka informacji o tym, że ktoś grzał mi5 i mu ożył. Kilka osób o tym pisało, więc może coś być na rzeczy. Ale nie będę się spierał, nie specjalizuje się w telefonach i raczej sporadycznie coś w nich robię.
Ok, spróbuję tak zrobić.
A pasta, którą mam i tak się przyda, bo już muszę zmienić z Noctua NT-H1 na swoim procku. Może nawet pokuszę się żeby za jednym zamachem na GTX 980 zmienić pastę i termopady.
Na Aliexpress kończył mi się okres ochronny dotyczący nowej baterii i musiałem ją zamontować przed jego upływem, jeszcze doszło święto i termopady nie przyszłyby na czas. ;(
Rozebrałem smartfona i ta pianka okazała się cieńsza niż paznokieć, więc dałem warstwę pasty, na to cieniutka siateczka z odzysku z pianki i cienka warstwa pasty.
Z układami power 1, 2 był meksyk. Stara pasta przypominała konsystencją zaschnięty klej na gorąco, tylko trochę bardziej kruchy.
Ogólnie spadek temperatur jest. Jak na to chłodzenie w tym smartfonie to myślę, że istotny.
Zrobiłem testy i wygląda to tak przy benchamarku GeekBench 5 (pełna wydajność):