Muszę sobie kupić nowy telefon - dysponuję budżetem ok 800 złotych.
Z wszystkiego co jest dostępne na rynku udało mi się zawęzić wybór do dwóch telefonów: Xiaomi Redmi Note 5 oraz Huawei P Smart, oba w wersji 3/32GB
Prosiłbym o Waszą opinię co wybrać. Telefon kupuje na okres użytkowania 2-3 lata.
plusy i minusy wg mnie:
Xiaomi Redmi Note 5
wydajność
bateria
duża pewność przyszłych aktualizacji systemu
brak NFC
Huawei P Smart
minimalnie mniejszy rozmiar od Note 5
ma NFC
słaba bateria
niższa wydajność od Note 5
Co wybrać?
Będąc szczery brał bym bez zastanowienia Xiaomi, jedyne co mnie zatrzymuje to brak NFC, co jednak jest przydatną funkcją.
Może jakieś inne typy?
Jeśli kupujesz na 2-3 lata to trochę dołóż i weź coś w mocniejszej wersji 4/64GB. Za rok-dwa przyda Ci się ten dodatkowy gigabajt RAM-u.
Co do NFC - musisz się zastanowić, czy czujesz potrzebę płacenia zbliżeniowo, gdy nie masz przy sobie portfela z normalną kartą. Ja osobiście nie czuję, w obecnym telefonie NFC nie mam, ale miałem w poprzednim i użyłem może ze trzy razy, bardziej dla sprawdzenia, czy działa, niż z konieczności czy wygody.
Z innych typów:
Motorola Moto G6 Plus
Nokia 6.1
Ja na ten moment wybrałbym albo Xiaomi Redmi Note 5 4/64, albo Moto G6 Plus.
A sam mam Redmi 5 Plus.
Do Redmi 5 Plus nie trzeba dokładać dysponując budżetem 800 zł. W zasadzie to te same plusy, które wymieniłeś w Redmi Note 5, ale zyskujesz wyświetlacz ze świetnie zagospodarowaną przestrzenią, hardware spokojnie wystarczający na 3 lata. Niestety, brak NFC to przypadłość większości modeli od Xiaomi, nie inaczej jest z Redmi 5 Plus.
Redmi Note 5 to dobry wybór względem P-Smarta właściwie pod każdym kątem. Jedynie obsługa częstotliwości NFC to plus po stronie Huaweia o ile jeżeli będziesz z tego aktywnie korzystał na co dzień.
I dzisiaj dostałem telefon Wstępne ogarnięcie (instalacja apek, konfiguracja itd) zajęło 3h
Po pierwszym włączeniu od razu poszła aktualizacja softu, łatki bezpieczeństwa od Google są z 1 maja 2018.
Na pierwszy rzut oka telefon odczuwalnie szybszy od mojego poprzedniego Redmi 3s, nic nie laguje chodzi ekspresem. Dużo lepszy czytnik linii papilarnych niż w moim poprzednim telefonie.
Jedyna wada na szybko wypatrzona to mało widoczna dioda powiadomień (jest dużo mniejsza od tej w Redmi 3s).