Xiaomi Redmi Note 5 czy Huawei P Smart?

Hej

Muszę sobie kupić nowy telefon - dysponuję budżetem ok 800 złotych.

Z wszystkiego co jest dostępne na rynku udało mi się zawęzić wybór do dwóch telefonów: Xiaomi Redmi Note 5 oraz Huawei P Smart, oba w wersji 3/32GB

Prosiłbym o Waszą opinię co wybrać. Telefon kupuje na okres użytkowania 2-3 lata.

plusy i minusy wg mnie:

Xiaomi Redmi Note 5

• wydajność
  • bateria
  • duża pewność przyszłych aktualizacji systemu
  • brak NFC

Huawei P Smart

• minimalnie mniejszy rozmiar od Note 5
  • ma NFC
  • słaba bateria
  • niższa wydajność od Note 5

Co wybrać?

Będąc szczery brał bym bez zastanowienia Xiaomi, jedyne co mnie zatrzymuje to brak NFC, co jednak jest przydatną funkcją.
Może jakieś inne typy?

Powiem krótko jeśli nie używasz NFC to z tych dwóch zdecydowanie redmi note 5.

Jeśli kupujesz na 2-3 lata to trochę dołóż i weź coś w mocniejszej wersji 4/64GB. Za rok-dwa przyda Ci się ten dodatkowy gigabajt RAM-u.

Co do NFC - musisz się zastanowić, czy czujesz potrzebę płacenia zbliżeniowo, gdy nie masz przy sobie portfela z normalną kartą. Ja osobiście nie czuję, w obecnym telefonie NFC nie mam, ale miałem w poprzednim i użyłem może ze trzy razy, bardziej dla sprawdzenia, czy działa, niż z konieczności czy wygody.

Z innych typów:
Motorola Moto G6 Plus
Nokia 6.1

Ja na ten moment wybrałbym albo Xiaomi Redmi Note 5 4/64, albo Moto G6 Plus.
A sam mam Redmi 5 Plus.

Do Redmi 5 Plus nie trzeba dokładać dysponując budżetem 800 zł. W zasadzie to te same plusy, które wymieniłeś w Redmi Note 5, ale zyskujesz wyświetlacz ze świetnie zagospodarowaną przestrzenią, hardware spokojnie wystarczający na 3 lata. Niestety, brak NFC to przypadłość większości modeli od Xiaomi, nie inaczej jest z Redmi 5 Plus.

Zdecydowałem się na zakup Redmi Note 5 3/32GB. Kupiony za 772 zł + udało się złapać 20 rat 0% :slight_smile:

Ja to bym jednak wolał dopłacić teoszkę do Redmi 5 plus w wersji 4/64

Zauważ, że Redmi Note 5 to nie to samo, co Redmi 5 Plus. Inny procesor, inny aparat.

1 polubienie

Zdecydowanie lepszy jest redmi note 5 od redmi 5 plus niezależnie od konfiguracji.

Redmi Note 5 to dobry wybór względem P-Smarta właściwie pod każdym kątem. Jedynie obsługa częstotliwości NFC to plus po stronie Huaweia o ile jeżeli będziesz z tego aktywnie korzystał na co dzień.

myślę, że zdecydowanie lepszym wyborem będzie Xiaomi. Jest teraz w bardzo dobrej cenie np https://www.sferis.pl/smartfon-xiaomi-redmi-note-5-lte-bluetooth-wifi-3g-wi-fi-direct-a-gps-gps-32gb-android-70-niebieski-p581802 i pod każdym względem szczególnie wydajnościowym i pracy na baterii jest lepszy od P Smarta.

Przecież już kupił :stuck_out_tongue: ile osób jeszcze napisze, że RN5 lepszy

Redmi lepszy :laughing:

I dzisiaj dostałem telefon :slight_smile: Wstępne ogarnięcie (instalacja apek, konfiguracja itd) zajęło 3h :wink:

Po pierwszym włączeniu od razu poszła aktualizacja softu, łatki bezpieczeństwa od Google są z 1 maja 2018.

Na pierwszy rzut oka telefon odczuwalnie szybszy od mojego poprzedniego Redmi 3s, nic nie laguje chodzi ekspresem. Dużo lepszy czytnik linii papilarnych niż w moim poprzednim telefonie.

Jedyna wada na szybko wypatrzona to mało widoczna dioda powiadomień (jest dużo mniejsza od tej w Redmi 3s).

Jak ktoś chce, to napiszę więcej za klika dni.

Może jeszcze Motorola Moto G6 Play 3/32GB aparat i bateria na plus + kod seto-moto i 10% taniej :slight_smile:

Snap 430 na 2-3 lata?