Opis problemu.
Nowy telefon RedmiNote 4a (dual SIM, druga karta SIM w Orange dedykowana do Internetu, pierwsza do rozmów w sieci Play) jest uzywany jako hotspot. Telefon działa w zasięgu LTE, niemniej rozłącza połączenie internetowe w sposób losowy - wówczas na laptopie, który najczęsciej korzysta z hotspotu pojawia się ikonka wykrzyknika i usnięcie/ponowne połączenie wifi nie daje nic . Wydaje się że połączenie pomiedzy laptopem a telefonem jest prawidłowe, bo odpowiedź z pingu jest w granicach 5-10ms. Gdy telefon rozłącza Internet to sam także nie ma do niego dostępu. Dziś konfigurowałem ponownie APN, ale działało przez około 1 godzinę. Dodam, że telefon jest naładowany, a opisana powyżej sytacja zdarza się gdy nie jest obciążony rozmową telefoniczną. Telefon ma włączony licznik danych, niemniej pakiet danych mobilnych do wykorzystania wynosi 8GB, preferowany typ sieci LTE.
@Domker - nie mam możliwości zmiany kolejności kart SIM, bo tylko jedna z nich (Orange- internet) jest nano. Za tydzień będę miał taką możliwość. Obecnie zobaczę jak działa z jedną kartą SIM w sytuacji zamiany kart miejscami.
Przychodzi mi jeszcze do głowy aktualizacja oprogramowania.
Oficjalnie w Polsce powinno być bodajże MIUI 8.5.7.0
Możesz spróbować wymusić aktualizację do MIUI 9, zmieniając na chwilę region w telefonie na Wielka Brytania. Po zmianie sprawdź, pobierz i zainstaluj aktualizację i potem z powrotem zmiana regionu na polski.
tak… mam od lat do czynienia z hotspotami na różnych telefonach, różnych oprogramowaniach i powiem tyle, ze na pewno nie jest to wina sprzętu - to jest notoryczny problem niestety niezależnie od sprzętu, oprogramowania itd. - i myślę ze to operatorzy sieci mają w tym swój udział i niestety nikt z tym nic nie robi. Pomijam oczywiście przypadki uszkodzonego sprzętu itp ale tych na prawdę jest niewiele, nie w mojej praktyce.
Spróbuj jeszcze testowo wyłączyć kartę, która nie jest do internetu i zobacz, czy rozłącza. Spróbuj również na sztywno ustawić “preferowany typ sieci” i “operatorzy sieci” też ręcznie wybierz.
Ewentualnie pozostaje odblokowanie bootloadera, wgranie TWRP (wersja dla nazwy kodowej mido) i wgranie innego romu np. Pixel Expirence: